Umetnik bo naslednje leto praznoval 80 let, predstavlja pa se z družbeno angažiranim slikarskim ciklom Splav meduze

Mariborčan Bogdan Čobal je več desetletij pomembno sooblikoval likovno življenje v domačem mestu in širše ter spada med vidnejše slovenske umetnike druge polovice 20. stoletja. Obsežen Čobalov opus sestavljajo grafike, računalniška grafika in slikarska dela v akrilu in olju na platnu. Dela razkrivajo umetnikov kritičen pogled na družbeno dogajanje. Z aktualno angažirano tematiko begunstva in sodobnega nomadstva se predstavlja tudi v zadnjem slikarskem ciklu Splav meduze, premierno predstavljenem v Galeriji Inštituta Jožef Stefan v Ljubljani. V teh dneh je cikel na ogled tudi v Mariboru.

15 akrilnih slik srednjega formata je Čobal naslikal kot svojevrstno nadaljevanje  200 let stare slike Splav meduze, na kateri je Théodore Géricault upodobil tragedijo brodolomcev. Pretresljivo delo francoskega slikarja je postalo simbol klica trpečih in prizadetih. Tudi Bogdan Čobal s serijo Splav meduze trka na vest sodobne družbe.

Umetnik veliko pozornosti namenja povezovanju med slikami, razstaviščem in obiskovalci ter svoje razstave vedno zasnuje sam. To serijo je oblikoval kot pripoved o stiski beguncev.

"Čobal je s ciklom Splav meduze trajno upodobil tragedije sodobnega časa. V likovnem načinu je ohranil značilni rokopis, tudi z nanosi barvnih plasti, s premišljenimi geometrijskimi vzorci in modrino", je v spremnem besedilu med drugim zapisala kuratorka razstave Milena Zlatar.

Razstavo slik v Mariboru dopolnjuje 18-minutni video, katerega izhodišče so Čobalove slike, ki  jih je umetnik nadgradil z dokumentarnimi fotografijami beguncev v čolnih z medmrežja. Razstavo Splav meduze Bogdana Čobala si v Mariboru lahko ogledamo še do 20. avgusta.

Brigita Mohorič