Na koncertu programa Prisluhnimo Sloveniji, ki poteka v obeležitev 30-letnice naše države nastopata dva zbora: Komorni zbor Megaron in Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Program obsega vse od razcveta slovenske glasbe v obdobju romantike do poetike mladosti in brezčasnosti zborovskih biserov sodobnih slovenskih skladateljev.

Glasba slovenskih skladateljev na koncertu programa Prisluhnimo Sloveniji

Na tokratnem koncertu programa Prisluhnimo Sloveniji, ki poteka v obeležitev 30-letnice naše države bosta nastopila dva zbora: Komorni zbor Megaron in Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Program obsega vse od razcveta slovenske glasbe v obdobju romantike do poetike mladosti in brezčasnosti zborovskih biserov sodobnih slovenskih skladateljev.

Po nekajletnem predvsem projektnem delovanju v različnih zasedbah je bil na pobudo skladatelja in dirigenta Damijana Močnika oktobra 2003 ustanovljen Komorni zbor Megaron, v katerem prepevajo alumni Škofijske klasične gimnazije. Zbor predstavlja vrh zborovske piramide v Zavodu sv. Stanislava, saj v njem prepevajo predvsem pevci, vzgojeni v petih pevskih zborih Škofijske klasične gimnazije. V petnajstih letih delovanja se je KZ Megaron razvil v vrhunski zbor, ki je s številnimi koncerti po Sloveniji in gostovanji v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Belgiji, na Nizozemskem, Slovaškem, Poljskem, v ZDA in Kanadi postal znan in priznan doma ter v tujini. Zbor odlikujeta prepoznaven bogat zvok in vznemirljive muzikalne interpretacije skladb različnih slogovnih obdobij, ponaša pa se z odličnimi uvrstitvami na državnih in mednarodnih tekmovanjih:

Mešani mladinski pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana deluje v okviru programa umetniške gimnazije na KGBL in šteje približno 70 članov. Namen zbora je udejanjanje umetniških hotenj posameznikov ter spoznavanje stilno raznolike literature od renesanse do današnjih dni na področju vokalne glasbe. Posebno pozornost zbor namenja izvedbam skladb slovenskih skladateljev, v svoj repertuar pa umešča skladbe najmlajše skladateljske generacije. V zadnjih letih je postal eden najvidnejših slovenskih zborov in pomemben spodbujevalec ter promotor glasbe mlade generacije slovenskih skladateljev.

 

PROGRAM KONCERTA

Komorni zbor Megaron
Damijan Močnik, dirigent

Lojze Mav: BODI NAM POZDRAVLJENA
Srednjeveška ljudska s Koroške,  prir. Damijan Močnik: JE ENO DETE ROJENO
Jacobus Handl Gallus: PATER NOSTER
Hugolin Sattner: MARIJA, ČE GLEDAM TVOJ MILI OBRAZ
Josip Klemenčič: POGLEJTE DUŠE
Benjamin Ipavec: EJ, TEDAJ...
Anton Nedved: NAZAJ V PLANINSKI RAJ (Simon Gregorčič)
Emil Adamič: ČE TI NE BOŠ MOJ (ljudsko besedilo)
Vilko Ukmar: SKICA NA KONCERTU (Srečko Kosovel)
Oskar Dev: STOJI HARTELC ZAHRAJEN (koroška ljudska)
Pavle Merku: JNJEN ČEUA JTI GNA' (ljudska iz Bile v Reziji)
Damijan Močnik: KOROŠKA LJUBEZEN (ljudske iz Zilje na Koroškem)
Emil Adamič: KOLO (ljudska iz Bele Krajine)

***

Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana
Ambrož Čopi, dirigent 

Andrej Makor: POMILU MYA
Klara Mlakar: IZHE KHERUVIMI, noviteta
Črt Sojar Voglar: BOGORODITSE DJEVO (besedilo iz Večernic)
Tine Bec: DELIVER ME O LORD (iz maše za rajne)
Matej Kastelic: SALVE REGINA (Marijina antifona), noviteta
Tadeja Vulc: SINE SOLE NIHIL SUM (po zapisih na sončnih urah)
Uroš Krek: MLINI ŽIVLJENJA (Tea Rovšek Witzemann)
Lojze Lebič: UROK (ljudska besedila)

Več o vsebinah festivala Europa cantat na Programu Ars

Vesna Volk