Poslušajte neposredni prenos koncerta iz 69. Festivala Ljubljana

Martha Argerich po prvem ljubljanskem nastopu leta 2016 zdaj pri nas postaja že stalna gostja. Če smo jo doslej poslušali zgolj s tujimi orkestri, pa je današnja priložnost posebna prav zato, ker jo bomo slišali igrati z Orkestrom Slovenske filharmonije, ki mu bo dirigiral Charles Dutoit.

Četrtek, 15. 7. 2021
Neposredni prenos:  Pianistka Marta Argerich z orkestrom Slovenske filharmonije pod vodstvom Charlesa Dutoit

Pianistko Dutoit pozna že iz petdesetih let prejšnjega stoletja, skupaj sta preigrala na stotine koncertov po vsem svetu, bila sta poročena in imela hčer … Dutoit pravi, da jo smatra za eno izmed najbolj prominentnih pianistk vseh časov, njen glasbeni instinkt in občutek za klavirsko zvočnost je dih jemajoč, pravi, da bi njeno igranje prepoznal tudi na starem pianinu. Četudi bo letos stara 80 let, Dutoit trdi, da klavir še vedno igra kot najstnica. In to pravi za oba – sta v dobri formi, kljub svojim ne več tako rosnim letom.

Argerich bo igrala sloviti tretji klavirski koncert Prokofjeva, dirigent pa bo s Filharmoniki poustvaril še Ognjemet ter Pomladno obredje Igorja Stravinskega – sploh za glasbo slednjega Dutoit slovi kot specialist. Glede na vse navedeno in štiri odigrane koncerte se nam torej bržkone obeta glasbe poln večer z uigranim orkestrom, ki bo po dolgem času stopil na oder Gallusove dvorane v polni zasedbi. Nekaj vstopnic je še na voljo, večer pa bo prek radijskih valov od 21h prenašal tudi naš tretji program.

Lovrenc Rogelj