Nove nagrade opozarjajo na gledljivost in gledanost slovenske avdiovizualne produkcije

V Ljubljani so prvič podelili nagrade za presežke na področju slovenskih avdiovizualnih del. Podeljuje jih AIPA, kolektivna organizacija za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del. Prvo zvezdo oriona je prejela nadaljevanka Najini mostovi.

Najbolj gledana sezona nadaljevanke Najini mostovi je imela v letu 2020 skoraj 350 000 gledalcev, sledi pa ji še šest zvezd oriona: nadaljevanki Jezero in V imenu ljudstva, film Gajin svet, dokumentarni film Radio Ga Ga, nadaljevanka Takle mamo in film Sreča na vrvici, ki je dosegel kar dobrih 170 000 gledalcev. Zvezde oriona so kvantitativne nagrade, podelili pa so še dva sklopa nagrad po izboru štiričlanske žirije, ki ji je predsedoval Leon Magdalenc. Nagrade najsvetlejša zvezda (tudi iz ozvezdja Orion) so namenjene slovenskim igralkam in igralcem, nastopajočim v delih, nagrajenih s sedmimi zvezdami oriona, prejeli pa so jih Manca Dorrer za vlogo v filmu Gajin svet ter Nika Rozman in Sebastian Cavazza za vlogi v nadaljevanki Jezero. Tretji sklop nagrad pa so poimenovali po znanem slovenskem filmu Butnskala. Prislužili so si jih Tilen Artač in Igor Bračič za Malo teraso v sklopu oddaje Kaj dogaja, Valentina Smej Novak in Luka Novak za 50 knjig, ki so nas napisale ter Ajda Smrekar, Eva Mahkovic in Sebastian Cavazza za Teme karantene.

Dodajmo še, da največji delež – 50% najbolj gledanih avdiovizualnih del prihaja iz Združenih držav Amerike, slovenski delež pa je kar 20 %.

Matej Juh