Že od svojih študijskih let ustvarja kot glasbena oblikovalka, komponistka, urednica za glasbo na Hrvaškem radiu in RTV Slovenija

Združenje dramskih umetnikov Slovenije vsako leto ob svetovnem dnevu gledališča podeli stanovske nagrade. Nagrado za življenjsko delo Polde Bibič letos prejme glasbena oblikovalka, zaposlena v Uredništvu igranega programa našega radia, Darja Hlavka Godina. Igralsko nagrado Marija Vera, prav tako za življenjsko delo, pa dobi igralec, plesalec in koreograf Marko Mlačnik.

Darja Hlavka Godina že od svojih študijskih let ustvarja kot glasbena oblikovalka, komponistka, urednica za glasbo na Hrvaškem radiu in RTV Slovenija. Leta 1998 se zaposli v Uredništvu igranega programa Radia Slovenija in kot glasbena oblikovalka (so)oblikuje radijske igre, dokumentarne radijske igre, literarne, otroške in mladinske oddaje.  Veliko radijskih iger, v katerih ustvari zvočno – glasbeno podobo, sodeluje na pomembnih mednarodnih radijskih (medijskih) festivalih (Prix Europa, Prix Italija, Prix Ex Aequo, Prix Marulić …). Številne so bile nagrajene (npr. Zgodbe nekega Hektorja in Stvari, ki jih je treba narediti pred smrtjo) ali uvrščene v finale oz. short-listo. V radijskem arhivu nacionalnega radia se nahaja več sto literarnih oddaj, literarnih večerov in radijskih iger, ki jih je s svojim umetniškim izrazom obogatila Darja Hlavka Godina.

Posebno poglavje njene bogate ustvarjalne poti je soustvarjanje uprizoritev, kjer je prepoznana kot izvrstna glasbena oblikovalka, glasbena dramaturginja ter oblikovalka celostne zvočne podobe. S svojo prepoznavno poetiko je sooblikovala številne uprizoritve, kot na primer, Rdeča in Jaltska igra – Poigra (SNG Drama Ljubljana), Zgodbe vsakdanje norosti in Češnjev vrt (MGL), Na valovih (SSG Trst), Helverjeva noč in Hilda (PG Kranj), ki se jim pridružujejo še mnoge v drugih gledaliških hišah. Posebno predanost je mogoče opaziti pri njenem sodelovanju z ljubiteljskimi gledališčniki (Šentjakobsko gledališče Ljubljana) in pri izveninstitucionalnih projektih. Uprizoritve pri katerih sodeluje so prejele več nagrad in so bile uvrščene v festivalske programe. Sodeluje z režiserji različnih poetik in generacij, kar priča o širini njenega ustvarjalnega izraza.

Darja Hlavka Godina že več kot tri desetletja ustvarja v najzahtevnejših radijskih pa tudi gledaliških projektih. Ni zgolj glasbena oblikovalka, ampak s svojim ustvarjanjem posega tudi na področji glasbene dramaturgije in režije zvoka. V radijskih igrah in  gledaliških uprizoritvah ne oblikuje samo glasbe in ne izbira samo zvočnih efektov, marveč s svojim širokim znanjem, tenkočutnostjo ter bogatimi izkušnjami sodeluje pri razvoju slovenske umetniške radiofonije. Na področju radiofonije sodi med nepogrešljive ustvarjalke in zrele umetniške osebnosti.

Ustvarjalci in sodelavci programa Ars kolegici Darji Hlavka Godina čestitamo za veliko nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Veselimo se sodelovanja pri novih radijskih projektih.

Ana Rozman, Alen Jelen