Trubarjevo priznanje za leto 2020 prejmeta dr. Pavel Zdovc za njegov prispevek k razvoju slovenistike na Univerzi na Dunaju in dr. Michael Biggins za promocijo slovenske pisne kulturne dediščine v mednarodnem prostoru. Priznanje podeljuje Narodna in univerzitetna knjižnica za pomembne prispevke k varovanju in ohranjanju nacionalne pisne kulturne dediščine.

Priznanje podeljuje Narodna in univerzitetna knjižnica

Kar je bil nekoč Fran Miklošič slavistiki, je Pavel Zdovc moderni slovenistiki na Dunaju, so zapisali pri komisiji za Trubarjevo priznanje. Njegovo pionirsko delo se nanaša na etimologijo slovenskih krajevnih imen in raziskovanje koroškega pisnega spomina. S svojo skromnostjo in požrtvovalnostjo je odločilno prispeval k nepretrganemu razvoju slovenistike na Univerzi na Dunaju v 20. stoletju.

Slovenija je majhna, njena literatura pa ne, so besede profesorja slovenistike na Univerzi v Washingtonu Michaela Bigginsa, slovenskega častnega konzula v Združenih državah Amerike in Mehiki. Prav zaradi takšnih osebnosti lahko slovenska kultura uresničuje Trubarjevo vizijo »stati inu obstati«, so zapisali pri komisiji. Trubarjevo priznanje mu podeljujejo za promocijo slovenske pisne kulturne dediščine na najvišji ravni v mednarodnem prostoru.

Trubarjevo priznanje podeljuje Narodna in univerzitetna knjižnica za pomembne prispevke k varovanju in ohranjanju nacionalne pisne kulturne dediščine. Podeljuje se ga v obliki diplome in ga je možno prejeti le enkrat. Lani sta ga prejela Miklavž Komelj in Anton Janko.

Aleksander Čobec