Deveta simfonija in Klavirski koncert št. 3 Ludwiga van Beethovna.

Kljub trenutnim razmeram zaradi novega koronavirusa in z njim povezanih ukrepov, se drevi začenja 68. Ljubljana Festival. Prvi od veličastnih poletnih koncertov, posvečenih 250-letnici rojstva Ludviga van Beethovna, bo vključeval dve monumentalni deli iz opusa tega velikana orkestrske glasbe.

Tretji klavirski koncert in 9. simfonija sta v več pogledih revolucionarna; simfonija v 4. stavku vključuje zbor s himnično Odo radosti Friedricha von Schillerja, ki opeva enotnost, bratstvo in ljubezen med narodi. Za vznemirljive izvedbe mojstrovin bodo poskrbeli domači in tuji solisti: prva dama slovenskega pianizma, Dubravka Tomšič Srebotnjak, domači pevski primadoni, Sabina Cvilak in Monika Bohinec, ter latvijski bas-baritonist Egils Silins, ki je reden gost opernih festivalov, kot so Tanglewood, Savonlinna in Glyndebourne.

Dogodek par excellence z orkestrom Slovenske filharmonije in Komornim zborom Megaron bo vodil slavni švicarski dirigent, Charles Dutoit, ki je že dve sezoni angažiran pri Sanktpeterburškem filharmoničnem orkestru in je prejemnik častne nagrade na področju klasične glasbe, zlate medalje Kraljevega filharmoničnega združenja Velike Britanije.

O vseh prilagoditvah dogodkov se je z direktorjem festivala Darkom Brlekom pogovarjal Aleksander Čobec.

Aleksander Čobec, Anuša Volovšek