Multidisciplinarni projekt B-AIR proučuje vpliv zvoka na človekov razvoj.

Na evropskem razpisu za Projekte sodelovanja v kulturi Ustvarjalna Evropa je bilo letos uspešnih 18 slovenskih javnih zavodov in nevladnih organizacij. Štiri mednarodne projekte bodo vodile slovenske ustanove, med njimi je največ sredstev – dobrih 790.000 evrov – prejel obsežen multidisciplinarni projekt Radia Slovenije B-AIR. Vodili ga bodo Gregor Pirš, Saška Rakef in Tina Kozin s programa Ars.

Devet partnerskih organizacij iz osmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija v skupnem projektu raziskuje, kako na naš kognitivni, čustveni in osebnostni razvoj vplivajo slušni dražljaji, kaj torej za ljudi in svet okoli nas pomeni zvok. Naslov projekta B-Air je mogoče razvezati v B kot oznako za baby oziroma dojenčka in AIR kot Art Infinity Radio, torej Neskončni umetniški radio, pojasnjujeta Tina Kozin in Saška Rakef.

Projekt B-Air je zrasel iz zamisli, ki jo je na predlanskem srečanju evroradijske skupine zvočnih umetnikov Ars Akustika predlagal urednik za resno glasbo Gregor Pirš, in sicer z namenom, da bi ustvarili radijski program, ki bi bil sam po sebi umetniško delo, umetniška gesta, umetniška deklaracija.

Vizionarstvo znanstveno-novinarsko-umetniškega programa B-Air je prepoznal tudi direktor Radia Slovenija Mirko Štular in zato tudi podprl projekt.

Vlado Motnikar