Izvedba elektroakustične opere Iden v Mestnem muzeju prinaša zgodbo Kuronske sipine v Litvi, začasnega geografskega pojava pod okriljem Unescove svetovne kulturne in naravne dediščine. Zgodbo konfliktnih interesov, vpisanih v kuriranje nacionalnih parkov, pa tudi zgodbo o prastarem soočanju človeka z neizogibnim spreminjanjem, prehajanjem, minevanjem.
Opera je stkana iz dokumentarnih izjav (pogledi različnih deležnikov od uprave nacionalnega parka in mestne občine do biologov, gozdarjev, turističnih delavcev in prebivalcev sipine), poetičnih zapisov in muzikalnega gradiva, ki je reinterpretacija zvočnih posnetkov s sipine (field recordings).

Okrogla miza in elektroakustična radijska opera IDEN v Kozjanskem parku

»Kaj se skriva za človekovim prizadevanjem za ohranitev biotske raznovrstnosti, habitatov, ogroženih vrst? Ga poraja skrb za naravo ali prej skrb zase? Ali pa morda še bolj kot skrb njegov strah – pred minljivostjo, spremembami, strah pred smrtjo?«

Izvedba elektroakustične opere Iden v Mestnem muzeju prinaša zgodbo Kuronske sipine v Litvi, začasnega geografskega pojava pod okriljem Unescove svetovne kulturne in naravne dediščine. Zgodbo konfliktnih interesov, vpisanih v kuriranje nacionalnih parkov, pa tudi zgodbo o prastarem soočanju človeka z neizogibnim spreminjanjem, prehajanjem, minevanjem.

Opera je stkana iz dokumentarnih izjav (pogledi različnih deležnikov od uprave nacionalnega parka in mestne občine do biologov, gozdarjev, turističnih delavcev in prebivalcev sipine), poetičnih zapisov in muzikalnega gradiva, ki je reinterpretacija zvočnih posnetkov s sipine.

Delo razpira vprašanja, ki so verjetno prisotna pri upravljanju s katerim koli zavarovanim območjem tudi v našem prostoru. V želji približati ta vprašanja širši javnosti, pa tudi poglobiti razmislek o njih v pogovoru s strokovnjaki delo gostuje po različnih prizoriščih po Sloveniji: v galerijskih prostorih (Galerija ŠKUC, Steklenik, galerija za zvok, bioakustiko in umetnost v Rastlinjaku Tivoli, Layerjeva hiša v Kranju), v krajinskih in regijskih parkih. Na festivalu Mesto žensk je bilo delo tako uprizorjeno na ploščadi pred Švicarijo v Krajinskem parku Tivoli (7. oktobra); do konca leta pa bo gostovalo še v krajinskem parku Sečoveljske soline (12. oktober), regijskem parku Škocjanske jame (15. november) in Kozjanskem regijskem parku (24. november). Na 3. programu Radia Slovenija pa boste lahko prisluhnili tudi ciklu pogovornih oddaj, v katerih bomo odprli razvojna vprašanja povezana z upravljanjem z varovanimi območji.

Preberi več …


Javne uprizoritve:

  • 24. november 2019 ob 15.30, Kozjanski regijski park, Slovensko-bavarska hiša v Podsredi
  • 23. november 2019 ob 20.00, Stolp Škrlovec, Layerjeva hiša, Kranj
  • 15. november 2019 ob 16.00, Delezova domačija naravoslovnega centra, Škocjan 3
  • 12. oktober 2019 ob 16.00, krajinski park Sečoveljske soline
  • 7. oktober 2019 ob 17.00, ploščad pred Švicarijo (krajinski park Tivoli); v primeru slabega vremena notranja dvorana v Švicariji.
  • 5. september 2019 ob 20:15, Steklenik, galerija za zvok, bioakustiko in umetnost
  • 2. september 2019 ob 20:00, Galerija ŠKUC

Gostovanje po krajinskih in regijskih parkih bodo spremljale okrogle mize s priznanimi strokovnjaki. Spremljali jih boste lahko tudi v ciklu pogovornih oddaj Ars humana na 3. programu Radia Slovenija – programu Ars.

 

Kolofon:
Scenarij: Tina Kozin, Saška Rakef
Glasba: Bojana Šaljić Podešva
Režija: Saška Rakef
Glasbena dramaturgija: Saška Rakef, Bojana Šaljić Podešva
Tehnično vodstvo in oblikovanje zvoka: Matjaž Miklič
Strokovna sodelavka: Špela Petrič
Dramaturško svetovanje: Pia Brezavšček
Zvočni mojster: Urban Gruden, Milan Zrimšek
Avtor videa: Igor Velše

Igralke in glasbene interpretinje: Katja Konvalinka, Barbara Krajnc Avdić, Nika Rozman, Nataša Živković
Pripovedovalci: Lucija Grm, Matej Rus, Bernard Stramič
Zbor: Tesa Drev, Tadeja Krečič, Andrej Rot, Ana Johana Scholten, Maja Žvokelj

Koprodukcija: 3. program Radia Slovenija – program Ars, društvo Celinka, ŠKUC gledališče
V sodelovanju z: Cona, Umetniška kolonija Nida – Akademija umetnosti v Vilni

Projekt sta podprla Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo RS.

 

Morda bi vas zanimalo tudi:

Tina Kozin, Saška Rakef Perko