Osrednji glasbeni dogodek na Programu Ars in na Arsovi spletni strani bo nocoj ob 20.00, ko boste lahko poslušali 36. koncert v Komornem studiu. Nastopili bosta dolgoletni članici in priznani solistki Simfoničnega orkestra RTV Slovenija: harfistka Sofia Ristić in tolkalka Petra Vidmar na marimbi in vibrafonu. Podrobneje Tjaša Krajnc:

Glasbeni umetnici Sofia Ristić in Petra Vidmar sta zelo dejavni tudi v komornih zasedbah. Harfistka Sofia Ristić, umetnica bolgarsko-italijanskega rodu iz Vidma v Italiji, se je v klasični gimnaziji povsem posvetila harfi in nadaljevala študij pri profesorici Patrizii Tassini na glasbenem konservatoriju v Vidmu. Dodatno se je izobraževala na mojstrskih tečajih pri francoskem profesorju Fabriceu Pierru. Leta 1996 je začela igrati v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, septembra 1998 pa je postala redna članica in tudi solistka v orkestru. Sofia Ristić je uspešno nastopila na harfističnih tekmovanjih in kot solistka prejela tri prve nagrade. Posvetila se je tudi študiju klasične literature, iz katere je diplomirala na filozofski fakulteti v Trstu. Dejavna je tudi kot komorna glasbenica: igrala je v kvintetu Matiss v zasedbi flavta, godalni trio in harfa, nato pa v triu Melisande, s katerim je leta 2000 je prejela nagrado na tekmovanju komornih glasbenih skupin Lillian Caraian.

Tolkalka Petra Vidmar po rodu iz Novega mesta je na Akademiji za glasbo v Ljubljani študirala tolkala pri profesorju Borisu Šurbku, kot študentka prejela tri Prešernove nagrade in diplomirala iz tolkal s posebno pohvalo za odličnost. Že kot študentka je igrala v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, kjer je od septembra 2015 redna članica in solistka orkestra. Udeležila se je številnih seminarjev in poletnih šol pri svetovno priznanih tolkalcih, je tudi navdušena izvajalka sodobne glasbe; prvič je izvedla vrsto skladb slovenskih skladateljev.

Koncert Sofie Ristić in Petre Vidmar bo v znamenju štirih skladb za duo harfe in marimbe: dveh iz prvega desetletja 20. stoletja, ki sta ju napisala vélika ustvarjalca francoske glasbe: to bodo: Plesa za harfo in marimbo Clauda Debussyja, nastala leta 1904, in dinamična suita Moja mati gos Mauricea Ravela iz leta 1910, ki sta jo za harfo ter marimbo, vibrafon in zvončke priredili Sofia Ristić in Petra Vidmar. Priredba suite Moja mati gos Mauricea Ravela je inventivno delo obeh umetnic, ki sta sestavili novo priredbo te skladbe za harfo in marimbo. Umetnici bosta predstavili tudi skladbi, ki sta nastali v 2. desetletju 20. stoletja: Labirint luči sodobnega ameriškega tolkalca in skladatelja Nathana Daughtreya iz leta 2018 in Sonatino za marimbo in harfo uveljavljenega sodobnega slovenskega skladatelja Črta Sojarja Voglarja iz leta 2015.

 

Tjaša Krajnc