Ocene, presoje, mnenja

Glasba

»Pisanje o glasbi je podobno plesanju o arhitekturi,« pravi znani rek. Zato o glasbi ne le pišemo, ampak razmišljamo, izmenjujemo mnenja in stališča ter se s tem bližamo njeni neubesedljivi skrivnosti. Tu objavljamo daljše ocene koncertov in festivalov iz oddaje Glasbeni utrip.

 

Gledališče

Radijske ocene v informativnih oddajah so vedno kratke, a vedno prve. Sledimo dogodkom v osrednjih slovenskih gledališčih in na neinstitucionalnih odrih. Iris Murdoch je zapisala, da je gledališče pravi kraj za učenje o bežnosti človeške slave; naše gledališke ocene so bežnost sama, utemeljena na premisleku.

 

Filmi

Po kinu vas vabimo, da si preberete, kaj so o vašem filmu zapisali naši kritiki. V oddaji Gremo v kino najzanimivejše ocenjujemo že od leta 1946, o filmih domačih avtorjev pa govorimo tudi v informativnih oddajah.

 

Knjige

“Beri počasi inu nikar prehitru, rajš mejn koker veliku, v času enu malu prejenjej ali prenehej ter v srci to, kar si bral, premisli,” je leta 1745 svetoval Franc Mihael Paglovec. A kako izbrati kaj brati? V pomoč naj bodo ocene in recenzije leposlovnih del, objavljene v ponedeljkih ob 17.30 v oddaji S knjižnega trga.

 

Radijska igra

»Približajte se. Dajte jezik v poslušalčevo uho« - majhna skrivnost velikih radijcev je lahko zgoščen kriterij za recenzentsko razmišljanje o vseh radijskih zvrsteh, še posebej o najkompleksnejši, včasih neulovljivi domišljijski formi, s skupnim imenom: radijska igra. Po desetletjih ustvarjalnega sopotništva z umetnostnim kritikom Lojzetom Smaskom in krajši pavzi zdaj radijski igri znova nastavljamo »zunanje uho«.