Radio Slovenija 10. oktobra v Cukrarni v Ljubljani pripravlja prvi slovenski Avdiofestival. Vstop na dogodke je prost. Foto: Maruša Štibelj
»Vabljeni vsi, ki jih zanimajo avdio, radio, zvok. In dobra zgodba. Vsi radijski Fejmiči seveda ne bodo na kupu, jih bo pa tam veliko, ki jim Srce bije za … radio. Tudi če se morda ne sprašujejo, kar se sam pogosto: Kje si, radio? Tokrat bom to vprašanje postavil še trem drugim slovenskim radijskim direktorjem. Se bodo razumeli ali sprli? Čeprav je festival premiera, verjamem, da ne bo tako, Kot bi Luna padla na Zemljo …«
Mirko Štular, direktor Radia Slovenija


Kako še pripovedovati z zvokom? Kako nagovoriti mlade? Kako v vesolju medijskih vsebin ostati relevanten?
Vprašanja, na katerega bodo organizatorji festivala poskusili odgovoriti s pomočjo niza novih zvočnih vsebin in dogodkov, pa tudi s posebnimi izdajami nekaterih uspešnejših slovenskih podkastov. Sodelovali bodo namreč številni ustvarjalci avdiovsebin iz Slovenije, pa tudi iz tujine, saj je želja organizatorjev, da se na festivalu predstavi najaktualnejše in najboljše, kar je trenutno na voljo.


»Organiziramo Avdiofestival z željo, da to postane reden način predstavljanja najboljših avdiovsebin, ki so na voljo poslušalcem. Časi samo linearnega poslušanja radia so zagotovo mimo, a želja ljudi, da prisluhnejo in poslušajo zvočnim vsebinam različnih žanrov, zagotovo ostaja. Zato ni nič nenavadnega, da je že zdaj na voljo obsežen, raznolik, pester, relevanten, aktualen nabor avdio vsebin, a najpomembneje je, da je zanimanje zadnje med poslušalkami in poslušalci veliko in še narašča,« pravi Mirko Štular, direktor Radia Slovenija.

Obiskovalci bodo tako lahko v živo spremljali nastajanje podkastov, prisluhnili pogovorom, okroglim mizam, predavanjem, delavnicam in radijski igri za dojenčke. Na Avdiofestival namreč prihajajo številni zanimivi voditelji, še posebej pa bodo zanimivi gosti. Med nastopajočimi so Gašper Bergant, Teodor Bostič, Žiga Bratoš, Mojca Delač, Maja Derčar, Anja Hlača Ferjančič, Janez Goršin, Bor Greiner, Aleš Kocjan, Antiša Korljan, Tadej Košmrlj, Robert Levstek, Marja Milič, Dušan Olaj, Žan Papič, Silvester Pečjak, Aljaž Pengov Bitenc, Anja Ramšak, Rob Rosenthal, Dino Subašić, Tanja Starič, Miha Šalehar, Jernej Šipoš, prof. dr. Borut Škodlar, Mirko Štular, Franci Trstenjak, Simon Trussevich, Rebeka Udvanc, Andrej Vodušek, Nina Zagoričnik, Andraž Zorko, Milena Zupančič in dr. David Zupančič.

Festival bo zaokrožil in zaključil koncert Izštekani, Jazz Ars All Stars in Prva vrsta v troglasju: Jure Pukl Alia Opera, Eva Luna Marija in Manca Berlec. V skupnem podvigu treh oddaj treh programov Radia Slovenija bo nastopila zasedba odličnih džezovskih glasbenikov pod vodstvom saksofonista Jureta Pukla ter pevki in avtorici Eva Luna Marija in Manca Berlec. Žanrsko raznovrstni program so zasnovali posebej za to priložnost. Koncert bo v živo ob 20. uri v Baru Cukrarna, v spletnem videoprenosu ter v radijskem prenosu na Prvem, Valu 202 in Arsu.

Podrobna predstavitev vsebine festivala, govorci in brezplačne vstopnice so na voljo na spletni strani avdiofestival.si.