Nastopili bodo violinistka Lana Trotovšek, flavtist Boris Bizjak in violist Nejc Mikolič. Njihov koncert obsega tri izvirna dela za redko zasedbo: flavte, violine in viole iz druge polovice osemnajstega stoletja, s konca devetnajstega in iz drugega desetletja dvajsetega stoletja.

Foto: Arhiv radia ARS

Violinistka Lana Trotovšek je vrhunska slovenska glasbena poustvarjalka. Na ljubljanski akademiji za glasbo je leta 2005 diplomirala pri profesorju Balžalorskem. Hkrati je študirala violino tudi pri profesorju Ruggieru Ricciju na univerzi za glasbo Mozarteum v Salzburgu.

Po diplomi je študirala na glasbenem kolidžu Trinity in Kraljevem kolidžu za glasbo v Londonu. Že več let je tudi sama profesorica na londonskem glasbenem konservatoriju Trinity Laban. Živi in uspešno dela v Londonu, koncertira v Združenem kraljestvu, po Evropi in širše po svetu, nastopa v duu s klavirjem in klavirskem triu Greenwich ter s priznanimi komornimi glasbeniki v drugih zasedbah v koncertnih dvoranah po Evropi, na Kitajskem in v Združenih državah Amerike. Lana Trotovšek je tudi zmagovalka mednarodnih tekmovanj in prejemnica številnih nagrad, med njimi nagrade Prešernovega sklada za poustvarjalne dosežke leta 2021.

Komorni studiu na Arsu
Koncertu prisluhnite v četrtek 23. 6. 2022 ob 20.00 na Arsu.

Flavtist Boris Bizjak je nagrajenec vrste glasbenih tekmovanj, koncertira pa kot komorni glasbenik in solist z orkestri po Evropi, na Japonskem, Kitajskem in v Združenih državah Amerike. Glasbeno se je izobraževal pri Igorju Hribarju, nato pri Jesenki Jelačič, diplomiral je na akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorju Fedji Ruplu in hkrati študiral pri Marziu Cóntiju v Firencah. Podiplomski študij je končal v Parizu, njegova mentorja sta bila Pierre Yves Artaud in George Aliról. Boris Bizjak je tudi ustanovitelj bienalnega mednarodnega festivala komorne glasbe Blackheath in ansambla Solisti Divini, s katerim nastopa po Združenem kraljestvu Velike Britanije in drugod po Evropi ter na Japonskem.

Violist Nejc Mikolič je študiral violo na akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorju Miletu Kosiju, pri njem je leta 2013 tudi z odliko diplomiral. Med študijem je prejel dve študentski Prešernovi nagradi. Leta 2012 je nadaljeval študij viole pri prof. Hansu Petru Ochsenhofru na Univerzi za glasbo in uprizarjajočo umetnost na Dunaju. Kot solist nastopa s slovenskimi simfoničnimi in komornimi orkestri, od leta 2017 je zaposlen kot soloviolist v orkestru KSO v Celovcu.

Izvrstni glasbeni umetniki bodo na koncertu v Komornem studiu predstavili: Duet za flavto in violino v G-duru Franza Antona Hoffmeistra, Serenado za flavto, violino in violo v G-duru, op. 141a Maxa Regerja in Passacaglio iz Suite za čembalo št. 7 v g-molu Georga Friedricha Händla v priredbi norveškega skladatelja Johana Halvorsena za violino in violo.

Urednica prenosa koncerta je Tjaša Krajnc, ki se bo z umetniki tudi pogovarjala o njihovem sporedu in glasbenem delu.