Adam Klemm, ki je rojen staršem madžarskih korenin, je v svoje glasbeno izročilo že od nekdaj vnašal elemente madžarske ljudske glasbe. Foto: Hugo Šekoranja

Nastopila je zasedba Adam Klemm Banda, ki združuje džez z madžarsko folkloro, balkanski temperament s svingom. Vodi jo izkušeni saksofonist Adam Klemm.

V nedeljo ob 20. uri bo v Cukrarna baru nastopila skupina Adam Klemm Banda, koncert bo mogoče spremljati tudi v neposrednem videoprenosu na programu Ars.
Foto: Dejan Nikolič

Klemm je letnik 1976. Prvih glasbenih lekcij je bil deležen na glasbenih šolah v Budimpešti, potem pa srednjo glasbeno šolo dokončal v rodnem Novem Sadu. Študiral je na akademiji v Gradcu, na oddelku za džez, pri profesorjih Heinrichu von Kalneinu in Karlheinzu Miklinu. Izpopolnjeval se je na umetniški univerzi Sibelius v Helsinkih na Finskem, kjer so bili njegovi mentorji Jari Perkiömäki, Eero Koivistonen in Manuel Dunken. Klemm, ki je rojen staršem madžarskih korenin, je v svoje glasbeno izročilo že od nekdaj vnašal elemente madžarske ljudske glasbe.

Od leta 2008 je član in solist Big Banda RTV Slovenija. Živi in ustvarja v Ljubljani, kjer je vpet v različne, tudi avtorske projekte. V njegovi skupini so sami prekaljeni džezovski mački – trobentač Tomaž Gajšt, pianist Milan Stanisavljević, kontrabasist Nikola Matošić in bobnar Bruno Domiter. V ljubljanski Cukrarni bodo predstavili in v živo posneli povsem nov material, ki bo pri hišni založbi ZKP RTV Slovenija v kratkem izšel na nosilcu zvoka.

V nadaljevanju koncertnega cikla Jazz Ars All Stars, ki ga umetniško vodi glasbeni urednik Hugo Šekoranja, bo mogoče prisluhniti še vrsti koncertov.

Napovednik prihajajočih koncertov
19. februar - Marko Črnčec Trio

26. marec - Moonlight Sky

16. april - Nina Strnad Project

7. maj - Gregor Ftičar Trio

19. maj - George Garzone Quartet

4. junij - Big Band RTV Slovenija z dirigentom Matsom Holmquistom

Mesečni džezovski koncerti pod naslovom Jazz Ars All Stars potekajo praviloma ob nedeljah, v sodelovanju s Cukrarno, novim kulturnim centrom v Ljubljani.

V Cukrarna baru tako predstavljajo najboljše domače in tuje džezovske zasedbe, vse koncerte pa neposredno prenašajo na Programu Ars. Videoprenos je bilo mogoče spremljati tudi na spletni strani rtvslo.si ter družbenih omrežjih RTV Slovenija in Programa Ars.