Robert Kralj

Pojav novega ateizma

V ozadju novega ateizma je večplasten odnos med vero in znanostjo.

Romano Guardini: mislec krščanske eksistence

Guardini je s svojim mišljenjem žive konkretnosti, ki se vedno dogaja v polarnih nasprotjih, neizbrisno zaznamoval katoliško teologijo 20. stoletja.

Origen: Komentar k Visoki pesmi

Prevedla Neža Gačnik; Ljubljana: KUD Logos, 2017

Nemška teologija ali Theologia Deutsch

Vsebinski poudarki srednjeveškega spisa "Theologia Germanica" so: kristocentričnost, občutek za skrušenost in zavedanje o lastni grešnosti ter odpoved osredinjenosti nase.

Psihoterapija v dialogu z duhovnostjo: kenotične prakse

Pri kenotičnih praksah ali kontemplativnih psihoterapijah gre za izpraznjenje lastnega jaza, da bi se v človeku lahko naselilo Presežno.

Teološka misel Vladimirja Truhlarja

Letos mineva štirideset let od smrti pesnika, duhovnika in teologa Vladimirja Truhlarja. V svoji teološki viziji je Truhlar izhajal iz izkustva in se tako v […]

Dar in presežno

Darila imajo svojo vrednost, saj izražajo naklonjenost med ljudmi. Toda so darovi, ki si jih človek ne more kupiti: čas, pozornost, prijateljstvo, ljubezen.

Religija: dejavnik medkulturnega dialoga

Duhovnost je pomembna podlaga, na kateri se lahko začne graditi medkulturni dialog.

Dvestoletnica rojstva Baha’u’llahja

Verska skupnost bahai, ki deluje tudi v Sloveniji, letos praznuje dvestoletnico rojstva svojega ustanovitelja Baha’u’llahja (1817-1892). Ob tej priložnosti so bahaji pripravili praznovanje s kulturno-umetniškim […]

1. vseslovensko srečanje ločenih v Cerkvi: Kako znova zaživeti po travmatični izkušnji ločitve?

Danes, ko razpade vsak tretji zakon, je problem ločitve in vsega, kar ta prinaša s seboj, še posebno pereč. Ne glede na to, ali sta se zakonca poročila cerkveno ali civilno, so posledice ločitve zelo podobne. Jezuit Tomaž Mikuž poudarja, da gre pri ločitvi za trojno smrt: umre odnos, razpade družina in prizadeti so otroci.