Matej Juh

literarni-nokturno-980x551

Rose Ausländer: Materni jezik

"...materni jezik / me sestavlja v celoto // v mozaik človeka." Interpretira Lara Fortuna.
humoreska-980x551

Kurt Tucholsky: Grad Gripsholm (4)

"Kaj vam pride na misel? Pri meni vladata red in disciplina … ne hujskajte mi otrok! – To je moja hiša!" - "Famozna ženska," je rekel Karlchen. "Za oženiti …"
literarni-nokturno-980x551

Brigita Mencigar: Potonika

"Nasmehnila se je, ko je prepoznala vonj, ki je puhtel od tal. Spomnila se je nenavadnega imena cvetja: binkoštni nageljčki." Zgodba iz ožjega izbora za nagrado Arsova lastovka. Interpretira Matej Puc.
literarni-nokturno-980x551

Franjo Frančič: Pekel tu, zdaj; Strniša, Detela in Feo

"Čemu vse te besede, zapisovanja, sence, odmevi? Za koga?" Zgodba iz ožjega izbora za nagrado Arsova lastovka. Interpretira Željko Hrs.
humoreska-980x551

Kurt Tucholsky: Grad Gripsholm (3)

"Kot slišim, sta na Švedskem. Dragi prijatelj, pot si bom plačal sam; zelo me boli, ko moram plačati kaj zase. Je tam veliko deklet? V pismu ti pošiljam sliko svoje gospodične hčerke. Tako lepa bo kot jaz. Karlchen."
humoreska-980x551

Kurt Tucholsky: Grad Gripsholm (2)

"Predlagam, da najprej najameva tolmača – kajti ti seveda govoriš zelo lepo švedščino, zelo lepo … ampak to mora biti stara švedščina, tukajšnji ljudje pa so tako zelo neizobraženi."
humoreska-980x551

Kurt Tucholsky: Grad Gripsholm (1)

"Dragi mojster, ljubezen v današnjih časih? Kdo pa danes še ljubi? Potem bi že raje napisal poletno zgodbo. Naj si zgodbo kar izmislim? Domišljijo imajo samo podjetniki, kadar ne morejo plačati."
Gremo v kino 1280x720 px 18

Benetke 2021

Kaj je novega na festivalu v Benetkah? In kaj prinaša nova sezona Slovenske kinoteke? V oddaji govorimo tudi o pomenu mestnega kina ter o filmih Divja Slovenija ter Shang Chi in legenda o desetih prstanih.
literarni-nokturno-980x551

Drago Jančar: Gremo mi po svoje

"Kakšnega človeka je včasih težko ukrotiti, čeprav so ga vzgajali v taborniškem rodu z imenom Ukročena reka. Gre po svoje."
Gremo v kino 1280x720 px 18

Poletni festivali in Stillwater

Kako lahko beli tartuf prispeva k polnemu življenju? Kaj smo pripravljeni narediti za svoje otroke? Odgovor: filma Iskalci tartufov in Stillwater. V oddaji pa še o festivalih v Sarajevu, Izoli in Karlovih Varih.
izbrana-proza-980x551

Walter Scott: Starinar

"Pač, vidim nekaj jarku podobnega, samo precej nerazločno." "Nerazločno! Oprostite mi, gospod, toda nerazločnost mora tičati v vaših očeh: to je pravi agger ali vallum z zraven spadajočim jarkom ali fosso. Nerazločno!"
literarni-nokturno-980x551

John Dryden: Pesem za godovni dan svete Cecilije

"Iz Harmonije, Rajske Harmonije / je ta Vesoljni Svet nastal ..." (Interpretira Željko Hrs.)