Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Uredništvo za resno glasbo

Marko Kumer

33 prispevkov22.6.2024

Program festivala Jazz Lent 2024 v Mariboru

V oddaji vas bomo opozorili na nekatere jazzovske koncerte, ki se jih boste lahko udeležili v Mariboru v okviru letošnjega Jazz Lenta. Poslušali bomo glasbo pianista Alfreda Rodrigueza, saksofonista Ilhana Ersahina in vokalistke Fatoumate Diawara.


10.6.2024

Vibrafonist Aleksander Sever

Marko Kumer se bo pogovarjal z Aleksandrom Severjem, jazzovskim vibrafonistom na začetku svoje glasbene kariere. Skupaj s kolegom, basistom Omerjem Goveertom je izdal album avtorske glasbe Maya. Sever trenutno študira v Amsterdamu, več nam bo sam povedal v oddaji.


18.6.2024

Nove jazzovske plošče

V oddaji bomo poslušali skladbe z novih jazzovskih albumov. Na sporedu bodo skladbe naslednjih izvajalcev: trobentač Matthew Hallsal, pihalci Nat Birchall, John Ellis in Jasmine Myra, bobnar Yuseff Dayes ter zasedbi Conic Rose in Noya Rao.


17.6.2024

Alenka Pinterič, Ditka Haberl in Neca Falk

V četrtek, 20. junija, bo na Kongresnem trgu v Ljubljani tradicionalna glasbena prireditev Poletna noč s skupnim sestavom Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija. Letošnja bo posvečena skladbam z repertoarja treh izvrstnih slovenskih pevk: Alenke Pinterič, Ditke Haberl in Nece Falk. Verjetno bi si vsaka zase zaslužila samostojen celovečerni poklon. V današnji oddaji jih bomo predstavili z njihovimi bolj džezovsko navdahnjenimi skladbami.


8.6.2024

Pevka Marlena Shaw – in memoriam

Posvetili se bom ustvarjanju pevke Marlene Shaw. Za vedno se je poslovila 19. januarja letos, stara 81 let. Repertoar Marlene Shaw so sestavljali standardi popularne glasbe in skladbe pravovernega jazza. Bila je karizmatična izvajalka in je neizmerno uživala na odru. Glasbeno kariero je začela v šestdesetih letih, pela pa je skoraj vse do svoje smrti. Njene skladbe so pogosto uporabili v televizijskih reklamah, hiphop izvajalci pa so jih vzorčili v svojih skladbah.


4.6.2024

Pianist Joachim Kühn

Tokratno oddajo bomo namenili glasbi pianista Joachima Kühna, ki letos praznuje osemdesetletnico. Od zgodnjega otroštva je vadil klavir, da bi postal uspešen koncertni pianist klasične glasbe. V jazz ga je zapeljal starejši brat Rolf, ki je igral klarinet. Sprva je dvanajst let študiral klasični klavir in se pozneje posvetil predvsem jazzu. Ko je zapustil Nemško demokratično republiko, je njegova kariera vzcvetela. Živi v Parizu in snema albume za založbo Act.


3.6.2024

Tonč Feinig – skladatelj, pianist in vokalist

Oddajo bomo namenili Tonču Feinigu, slovenskemu jazzovskemu pianistu z avstrijske Koroške. Feinig je ob jazzovskem ustvarjanju zelo dejaven tudi na širši koroški kulturni sceni – piše glasbo za lokalne gledališke skupine, sodeluje z zbori in je pomemben pri ohranjanju slovenske kulturne identitete manjšinskih Slovencev na avstrijskem Koroškem. Vodi tudi svojo založbo Tončtone Records, pri njej je izdal večino svojih samostojnih albumov.


1.6.2024

Saksofonist Jimmy Forrest

Oddajo bomo namenili glasbi pihalca Jimmyja Forresta. Večji ugled kot med občinstvom in kritiki je imel Forrest pri kolegih – jazzovskih saksofonistih. Njegov značilni, nekoliko robusten saksofonski slog je precej soroden tako imenovanim »teksaškim tenorjem«.


28.5.2024

Ukrajinski jazz

Tokratno oddajo bomo namenili ukrajinskim džezovskim glasbenikom. Slišali boste skladbe v izvedbi pianistov Arta Hodesa, Miše Alperina, Vadima Neselovskega in Lubomira Melnika, basista Davida Friesena ter harfistke Aline Bzehzinski.


27.5.2024

Aleksander Skale – bobnar, tekstopisec in legendarni jazzovski urednik našega radia

Skale je po končani glasbeni karieri leta 1960 ustanovil uredništvo za jazzovsko glasbo – prvo na območju nekdanje Jugoslavije. Največ oddaj je jazzovsko uredništvo pripravljalo v letih od 1979 do 1983 - kar 9 na teden! Omenimo nekatere naslove teh oddaj: Jazz pred polnočjo, Jazz klub, Jazz test, Jazz v komornem studiu, Z jugoslovanskih festivalov jazza, Zbiralci jazza pred mikrofonom, Jazz klub, Spomini na velike jazzovske dogodke, Blues, Iz obdobja swinga, Gost pred mikrofonom, Iz zakladnice jazza, Galerija velikanov jazza, Razvoj slovenske zabavne glasbe in jazza ali Zanimivosti iz sveta jazza.


25.5.2024

Marshall Allen - stoletnik

Oddajo bomo namenili častitljivi stoti obletnici neutrudnega nadaljevalca tradicije kozmičnega džeza Marshalla Allena. Igra na altsaksofon, flavto, pikolo, EWI in oboo. Leta 1956 je prvič srečal Sun Raja in čez dve leti se je pridružil njegovemu orkestru. Kmalu je postal tudi vodja sekcije pihalcev. Zaigral je na več kot dvesto ploščah, tudi na vseh ključnih. Allen je bil brez dvoma eden ključnih članov znamenitega orkestra. Bil je prepoznaven po mojstrskem, izjemno eksplozivnem igranju in včasih kaotičnem igranju altsaksofona. Nekateri so njegov slog označili za »pirotehničen«. Sam je rekel, da rajši kot na podlagi akordov igra na širši zvočni bazi.


25.7.2023

Skladbe Wayna Shorterja za zasedbo Weather Report

Drugega marca letos se je za vedno poslovil eden najpomembnejših jazzovskih saksofonistov in skladateljev – Wayne Shorter, star je bil 89 let. V oddaji bomo v Shorterjev spomin predvajali izbor skladb iz njegovega bogatega ustvarjalnega opusa, ki jih je napisal za znamenito fusion zasedbo Weather Report.


13.1.2023

Stote obletnice jazzovskih glasbenikov v 2023 - 2. del

Poslušajte skladbe v izvedbi nekaterih jazzovskih izvajalcev, ki bi letos dopolnili sto let. Poslušali boste glasbo pianistov Elma Hopea in Reda Garlanda, skladateljev in aranžerjev Mladena Gutešea in Georga Russella, bobnarja Phillyja Joea Jonesa, trobentača Fatsa Navarra, kitarista Barneya Kessella in saksofonista Serga Chaloffa.


9.1.2023

Adam Klemm pred koncertom Jazz Ars All Stars

V nedeljo, 15. januarja, se bo v Cukrarni s svojo novo zasedbo predstavil na koncertu v okviru cikla Jazz Ars All Stars. Študiral je jazz v Gradcu na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost pri profesorjih Heinrichu von Kalneinu in Karlheinzu Miklinu. Izpopolnjeval se je na univerzi Sibelius v Helsinkih na Finskem. Klemm, ki je rojen staršem madžarskih korenin, je v svoje glasbeno izročilo že od nekdaj vnašal elemente madžarske ljudske glasbe. Od leta 2008 je član ter solist Big Banda RTV Slovenija, zato živi ter ustvarja v Ljubljani, kjer je vpet v različne, tudi avtorske projekte.


7.1.2023

Jazzovski horoskop II.

Poslušajte skladbe Thea Ceccaldija in Roberta Negra, Johna Dankwortha, Amadea Tomassija, Juliusa Cannonballa Adderleya, Mary Lou Williams in Dizzyja Gillespieja, Geri Allen in Stana Kentona. Vsi so svoje skladbe namenili znamenjem horoskopa.


29.12.2022

Jazzovski horoskop

Dve zaporedni oddaji Jazz avenija bomo na začetku novega jazzovskega leta namenili jazzovskim interpretacijam živalskega kroga – zodiaka oziroma nebesnim znamenjem. Zodiak ali živalski krog je izpeljan iz latinskega izraza zōdiacus, pomanjševalnice od zoon – živali. Predstavlja namišljen pas na nebu, ki se razširja približno 8° na obe strani Sončeve ekliptike in vsebuje navidezne poti Lune in planetov Merkurja, Venere, Marsa, Jupitra, Saturna, Urana ter Neptuna. V astronomiji živalski krog predstavlja zodiakalna ozvezdja, v astrologiji pa niz znamenj. Vsem znamenjem horoskopa so celotne albume namenili saksofonista John Danworth in Cannonball Adderley ter pianistka Mary Lou Williams.


29.12.2022

Vid Jamnik

Pred njegovim bližnjim koncertom v ljubljanskem Siti teatru, ko ga bo spremljal Big Band RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Lojzeta Krajnčana, bomo današnjo jazzovsko urico namenili Vidu Jamniku, odličnemu vibrafonistu. Rodil se je leta 1993 v Slovenj Gradcu. Z jazzom se je srečal pri enajstih letih, ko ga je v svet vibrafona popeljal legendarni hrvaški mojster Boško Petrović. Po študiju v Celovcu in Bostonu je lani magistriral v New Yorku. Vodi lastne zasedbe in nastopa v duetu s pevko Ajdo Stino Turek.


29.12.2022

Al Hirt

Ob stoletnici rojstva trobentača Ala Hirta bomo predpraznično oddajo namenili predvsem njegovemu dixielandu. Hirt je imel izjemne glasbene sposobnosti, a svojega potenciala zagotovo ni realiziral v polni meri. V zadnjih desetletjih se je skoraj povsem posvetil igranju preproste in všečne glasbe. V spominu nam bo ostal predvsem kot interpret pristnega njuorlinškega jazza.


23.12.2022

Ramsey Lewis

Priljubljeni jazzovski pianist Ramsey Lewisi se je za vedno poslovil 12. septembra letos, star 87 let. Izdal je kar 80 plošč ušesom prijaznega jazza pod svojim imenom. Njegov najljubši format je bil klavirski trio, njegova najbolj zvesta spremljevalca sta bila basist Eldee Young in bobnar Redd Holt. Ramsey Lewis je bil eden najbolj priljubljenih jazzovskih pianistov, ki je dosegel s svojo pianistično spevnostjo in odprtostjo k drugim žanrom kar najširše občinstvo.


26.12.2022

Slovenske ljudske v jazzovskih preoblekah

V praznični oddaji boste poslušali izbor slovenskih ljudskih pesmi v jazzovskih priredbah. Ljudska glasba je že od začetkov slovenskega jazza navdihovala slovenske jazzovske skladatelje Bojana Adamiča, Jožeta Privška in Janeza Gregorca. Slovenski jazz si je prepoznavnost poskušal izboriti tudi z vnašanjem slovenskih ljudskih glasbenih motivov v svoj glasbeni izraz. Prvi pa se je tega domislil saksofonist Tone Janša že sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt