Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Uredništvo za resno glasbo

Marko Kumer

35 prispevkov27.2.2024

Klarinetist John La Porta

V oddaji bomo poslušali glasbo altsaksofonista in predvsem klarinetista Johna La Porte.


26.2.2024

Basist Ladislav Rebrek – in memoriam

Oddajo bomo posvetili pomembni glasbeni osebnosti slovenskega jazza – basistu Ladislavu Rebreku. Za vedno se je poslovil konec lanskega leta – 29. decembra v 84. letu starosti. Rebrek je bil mednarodno priznani jazzovski kontrabasist in bas kitarist, ki je sodeloval v Plesnem orkestru RTV Ljubljana in v različnih zasedbah, deloval pa je tudi kot glasbeni pedagog, zborovodja in violinist.


24.2.2024

Pevka Nina Simone

Lani je minilo dvajset let od smrti priljubljene pevke Nine Simone, oddajo bomo namenili pesmim v njeni izvedbi. Izvajala je slogovno zelo raznovrsten glasbeni repertoar. Kljub vzdevku »visoka svečenica soula« so ji bili blizu tako gospel kot tudi blues, broadwayski songi, tradicionalne balade in jazzovski standardi. Sprva je pela predvsem skladbe drugih avtorjev, a jim je vedno vdihnila zelo osebno noto.


19.2.2024

Jazzovski magazin

V oddaji vas bomo opozorili na nekatere nove izide slovenskih jazzovskih izvajalcev. Najprej bo na vrsti mlada slovenska pevka Teja Poljanšek s projektom Eleutheria. Sledili bodo še posnetki z novih projektov zasedbe Žlehtet Roka Zalokarja, nizozemske zasedbe našega vibrafonista Aleksandra Severja in tria Lilamors pevke Ane Čop.


13.2.2024

Skladatelj in banjoist Bela Fleck

Bela Fleck se je rodil leta 1958 v New Yorku, ime je dobil po slovitem skladatelju Beli Bartoku. Pri petnajstih letih ga je navdušil banjo, tudi po zaslugi znamenite teme Dueling Banjos, ki je zaslovela zaradi filma Odrešitev. Flecka je začel zanimati jazz: bebopovske teme je prirejal za banjo. Bela Fleck je eden redkih mojstrov, ki se v jazzu izraža le s tem instrumentom. 17. februarja bo nastopil v bližnjem Čakovcu na Hrvaškem.


10.2.2024

Ob razstavi The Music Before and Behind the Object

Oddajo bomo namenili stičiščem jazzovske ustvarjalnosti in likovne umetnosti. Svet jazzovskih zvokov je pogosto »obarval« druga področja umetniškega izražanja vse od slikarstva, fotografije, grafične umetnosti, poezije oziroma literature do videa, stripov in risank. Prav tako je šlo v nasprotni smeri: jazzovske glasbenike so navdihovala dela likovnih mojstrov. Na razstavi The Music Before and Behind the Object v Slovenj Gradcu med drugimi razstavlja tudi jazzovski eksperimentalni kitarist Keith Rowe, ob njem pa še Uwe Bressnik in naša umetnika Marko Batista in Sašo Vrabič.


5.2.2024

Zvončki in trobentice – pregled novejšega slovenskega jazza

V tokratni oddaji slovenskega jazza Samo muzika se bomo se bomo na kratko sprehodili skozi program dvodnevnega pregleda slovenske jazzovske ustvarjalnosti. Organizatorji so ga poimenovali Zvončki in trobentice in bo v torek, 13. in sredo 14. februarja v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani. Tokrat bo festival zastavljen drugače – bolj sejemsko in nastopi bodo krajši ter zgoščeni. Poslušali boste glasbo zasedb Lilamors, tria pianista Miha Gantarja, čelistke Asje Valčič, pianistov Draga Ivanuša in Saša Vollmaierja, saksofonista Luka Zabriča in čelista in bobnarja Kristijana Krajnčana.


17.2.2024

Pozavnist Curtis Fowlkes – spominska oddaja

Oddajo bomo namenili glasbi enega najpomembnejših pozavnistov sodobnega jazza – Curtisa Fowlkesa. Umrl je 31. avgusta lani, star 73 let. Skupaj s saksofonistom Royon Nathansonom je zasnoval eklektično zasedbo Jazz Passengers, ki se je navezovala na tradicijski jazz kakšnih Jazz Messengers, a s konceptom v jazzovski avantgardi. Balansiranje med obema je pogosto humorno obarvano in oplemeniteno z nenavadnimi glasbenimi prebliski. Fowlkes je izdal le eno ploščo pod svojim imenom.


3.2.2024

Skladatelj, aranžer in producent Don Sebesky – spominska oddaja

Oddajo bomo namenili ustvarjanju skladatelja, aranžerja in glasbenega producenta Dona Sebeskega. Za vedno se je poslovil 29. aprila lani, star 85 let. V njegovih priredbah je jazzovska glasba postala bolj sprejemljiva tudi za širše občinstvo. Zaradi tega je slišal precej kritik s strani kritikov in teoretikov jazza. Njegovi aranžmaji so bili pravzaprav zelo kvalitetni, Sebesky se je spoznal na orkestrsko igro, finese pa je zajemal tako iz jazza in rocka kot tudi etno in klasične glasbe iz vseh obdobij, ter celo iz sočasne glasbene avantgarde.


20.2.2024

Basist Richard Davis – spominska oddaja

Oddajo bomo namenili enemu najpomembnejših kontrabasistov v jazz – Richardu Davisu. Umrl je 6. septembra lani, star 93 let. Davis ni igral samo jazza, njegov kontrabas lahko slišimo tudi na posnetkih orkestrov, ki so jih vodili Leonard Bernstein, Igor Stravinski, Pierre Boulez, Leopold Stokowski in Gunther Schuller ali pa na znamenitem albumu Astral Weeks Vana Morrisona. Richard Davis je sodeloval na preko šeststotih albumih.


12.2.2024

Trobentač Petar Ugrin

Oddajo bomo namenili glasbi Petra Ugrina, enega najbolj karizmatičnih jazzovskih glasbenikov z ozemlja nekdanje Jugoslavije. Poslušali bomo predvsem nekatere balade z Ugrinovo trobento v osrednji vlogi. Za njim je ostalo ogromno dobre glasbe, nepozabnih solov in čudovitih melodij. Ugrin je v baladah dosegel prav mistično liričnost in prekrasen značilen žameten ton. občasno se je vračal k violini in posebej v baladah posegel po krilovki.


6.2.2024

Alice Babs - pevka

Oddaja bo namenjena pevki Alice Babs, letos mineva sto let od njenega rojstva. V srca ljubiteljev jazza se je zapisala kot zadnja pomembna vokalna solistka orkestra Dukea Ellingtona. Njena prva uspešnica se je imenovala Swing It, Mr. Teacher. Duke Ellington se je v avtobiografiji takole spominja: »Alice Babs je coloratura soprana, sopranistka brez omejitve. Poje lahko v operi, obvlada vodilne melodije in tisto čemur pravimo jazz in blues, posnema inštrumente, zna celo jodlati – ali je pravzaprav sploh kaj, čemur bi ona ne bila kos? Ne glede na težavnost partiture bere in prepeva a prima vista, kot da bi bila zadevo vadila že ves mesec.«


27.2.2024

Klarinetist John La Porta

V oddaji bomo poslušali glasbo altsaksofonista in predvsem klarinetista Johna La Porte.


25.7.2023

Skladbe Wayna Shorterja za zasedbo Weather Report

Drugega marca letos se je za vedno poslovil eden najpomembnejših jazzovskih saksofonistov in skladateljev – Wayne Shorter, star je bil 89 let. V oddaji bomo v Shorterjev spomin predvajali izbor skladb iz njegovega bogatega ustvarjalnega opusa, ki jih je napisal za znamenito fusion zasedbo Weather Report.


13.1.2023

Stote obletnice jazzovskih glasbenikov v 2023 - 2. del

Poslušajte skladbe v izvedbi nekaterih jazzovskih izvajalcev, ki bi letos dopolnili sto let. Poslušali boste glasbo pianistov Elma Hopea in Reda Garlanda, skladateljev in aranžerjev Mladena Gutešea in Georga Russella, bobnarja Phillyja Joea Jonesa, trobentača Fatsa Navarra, kitarista Barneya Kessella in saksofonista Serga Chaloffa.


9.1.2023

Adam Klemm pred koncertom Jazz Ars All Stars

V nedeljo, 15. januarja, se bo v Cukrarni s svojo novo zasedbo predstavil na koncertu v okviru cikla Jazz Ars All Stars. Študiral je jazz v Gradcu na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost pri profesorjih Heinrichu von Kalneinu in Karlheinzu Miklinu. Izpopolnjeval se je na univerzi Sibelius v Helsinkih na Finskem. Klemm, ki je rojen staršem madžarskih korenin, je v svoje glasbeno izročilo že od nekdaj vnašal elemente madžarske ljudske glasbe. Od leta 2008 je član ter solist Big Banda RTV Slovenija, zato živi ter ustvarja v Ljubljani, kjer je vpet v različne, tudi avtorske projekte.


7.1.2023

Jazzovski horoskop II.

Poslušajte skladbe Thea Ceccaldija in Roberta Negra, Johna Dankwortha, Amadea Tomassija, Juliusa Cannonballa Adderleya, Mary Lou Williams in Dizzyja Gillespieja, Geri Allen in Stana Kentona. Vsi so svoje skladbe namenili znamenjem horoskopa.


29.12.2022

Jazzovski horoskop

Dve zaporedni oddaji Jazz avenija bomo na začetku novega jazzovskega leta namenili jazzovskim interpretacijam živalskega kroga – zodiaka oziroma nebesnim znamenjem. Zodiak ali živalski krog je izpeljan iz latinskega izraza zōdiacus, pomanjševalnice od zoon – živali. Predstavlja namišljen pas na nebu, ki se razširja približno 8° na obe strani Sončeve ekliptike in vsebuje navidezne poti Lune in planetov Merkurja, Venere, Marsa, Jupitra, Saturna, Urana ter Neptuna. V astronomiji živalski krog predstavlja zodiakalna ozvezdja, v astrologiji pa niz znamenj. Vsem znamenjem horoskopa so celotne albume namenili saksofonista John Danworth in Cannonball Adderley ter pianistka Mary Lou Williams.


29.12.2022

Vid Jamnik

Pred njegovim bližnjim koncertom v ljubljanskem Siti teatru, ko ga bo spremljal Big Band RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Lojzeta Krajnčana, bomo današnjo jazzovsko urico namenili Vidu Jamniku, odličnemu vibrafonistu. Rodil se je leta 1993 v Slovenj Gradcu. Z jazzom se je srečal pri enajstih letih, ko ga je v svet vibrafona popeljal legendarni hrvaški mojster Boško Petrović. Po študiju v Celovcu in Bostonu je lani magistriral v New Yorku. Vodi lastne zasedbe in nastopa v duetu s pevko Ajdo Stino Turek.


29.12.2022

Al Hirt

Ob stoletnici rojstva trobentača Ala Hirta bomo predpraznično oddajo namenili predvsem njegovemu dixielandu. Hirt je imel izjemne glasbene sposobnosti, a svojega potenciala zagotovo ni realiziral v polni meri. V zadnjih desetletjih se je skoraj povsem posvetil igranju preproste in všečne glasbe. V spominu nam bo ostal predvsem kot interpret pristnega njuorlinškega jazza.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt