Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Uredništvo za resno glasbo

Marko Kumer

9 prispevkov23.9.2022

Joe Newman

Oddajo bomo namenili glasbi ameriškega trobentača, skladatelja in pedagoga Joeja Newmana. Kar trinajst let je bil član Orkestra Counta Basieja in bil tudi vodja različnih malih zasedb. Bil je eden najbolj spretnih instrumentalistov, izjemen v visokih legah in neverjetno zabaven na nastopih. Joseph Dwight Newman se je rodil 7. septembra leta 1922 v New Orleansu v glasbeni družini – oče je bil pianist. Trobentač Joe Newman bi torej letos dočakal sto let.


19.9.2022

Basist Charnette Moffett

Tokratno oddajo bomo namenili glasbi basista Charnetta Moffetta, ki se je za vedno poslovil 11. aprila letos, star komaj 54 let. Charnett Moffett je bil virtuozen basist z izjemnim občutkom za liričnost in melodijo. Z lahkoto se je prilagodil tako igranju v akustičnem džezu kot tudi elektrificiranem fusionu. V zadnjem desetletju se je Charnett Moffett posvetil igranju bolj spiritualnega in z elementi različnih svetovnih glasb oplemenitenega džeza.


19.9.2022

Saksofonist Jernej Podboj

Saksofonist Jernej Podboj Današnjo oddajo bomo namenili saksofonistu Jerneju Podboju in njegovemu ustvarjanju. Podboj je bil sicer zdravnik, specialist za otorinolaringologijo, širše pa je bil bolj znan kot odličen saksofonist in klarinetist ter član ali sodelavec nekaterih ključnih slovenskih zasedb, ki so izvajale džez in rok. Najbolj se nam je vtisnil v spomin kot gonilna sila skupine Mladi levi. Nastopal pa je tudi s skupino Remake swing quartet, v duetu s kitaristom Alešem Strajnarjem, igral v Godbi Ljubljanskih veteranov in zdravniškem ansamblu Inflamatio musica.


12.9.2022

Program festivala slovenskega jazza na Ravnah 2022

V oddaji bomo napovedali program letošnjega, 18. festivala slovenskega jazza, ki bo med 15. in 17. septembrom na Ravnah. Poslušali bomo skladbe pevke Ajde Stine Turek in vibrafonista Vida Jamnika, dueta Freekind, Jazz ansambla Sepe, kvarteta saksofonista Jureta Pukla, kvinteta klarinetista Boruta Bučarja, multiinstrumentalista Boštjana Gombača, tria saksofonista Ceneta Resnika ter zasedb Ecliptic in P'Jays.


5.9.2022

Klaviaturist in skladatelj Eumir Deodato

Klaviaturist in skladatelj Eumir Deodato Tokratno oddajo bomo namenili glasbi Eumirja Deodata, ki letos praznuje osemdesetletnico. V svojem sprva pretežno džezovskem ustvarjanju je mešal žanre, kot so pop, rok, disko, ritem in bluz, klasika in bossa nova. Njegova največja uspešnica je bila priredba teme Johanna Straussa Tako je govoril Zaratustra, leta 1974 se je uvrstila visoko tudi na lestvicah popularne glasbe in dobila gremija za najboljšo popularno skladbo. Na našem drugem programu so jo uporabljali kot avizo za lestvico Stop Pops.


5.9.2022

Ljubljana jazz selection

Oddajo bomo namenili zasedbi Ljubljana Jazz Selection. Nastanek zasedbe sega v leto 1989, ko sta jo zasnovala bobnar Dragan Gajić in saksofonist Miroslav Sedak Benčić, solist v zagrebškem velikem džezovskem orkestru. Pridružila sta se še baskitarist Karel Novak in pianist ter klaviaturist Dejan Pečenko. Sprva so se imenovali Yu Jazz Selection. Po osamosvojitvi Slovenije leta 1991 so se preimenovali v Ljubljana Jazz Selection. Že istega leta je saksofonist Sedak-Benćić nenadoma umrl in zasedba je za nekaj časa zastala. Nato se ji je pridružil trobentač Petar Ugrin, skupaj so posneli štiri albume.


2.9.2022

Pianistka Jessica Williams

Oddajo bomo namenili glasbi pianistke Jessice Williams. Za vedno se je poslovila 12. marca letos, stara 73 let. Lirična pianistka se je odlikovala z briljantno tehniko in dovršenimi improvizacijami. Njena diskografija obsega približno petdeset samostojnih albumov, na drugih pa je sodelovala zelo redko. Dave Brubeck jo je razglasil za najboljšo jazzovsko pianistko. Oddajo Jazz ars pripravlja Marko Kumer.


30.8.2022

Pevka Betty Davis

Tokratno oddajo bomo namenili nadarjeni pevki energičnega ritem in bluesa Betty Davis, ki pa je bila bolj znana kot soproga znamenitega Milesa Davisa. Izdala je tri albume svojih skladb in bila z njimi relativno uspešna – predvsem v Evropi. Načrtovala je sodelovanje z Jimijem Hendrixom, a je prej umrl in s Carlosom Santano, ki pa se ni udejanilo. Snemala je s člani zasedbe Tower Of Power. Kritiki so zapisali, »da je ekstremna in atraktivna.« Portret lani umrle glasbene in modne ikone je pripravil Marko Kumer.


29.8.2022

Zasedba Sončna pot

Oddajo bomo namenili jazz-rock zasedbi Sončna pot, ki jo je zasnoval Lado Jakša konec sedemdesetih let. Sestavljali so jo trije ključni člani – Lado Jakša je igral klaviature in različna pihala in tolkala in pihala, Jordan Dani Gančev električni bas in Agim Brizani bobne, vendar ga je kmalu nadomestil Ratko Divjak. Kot gost se jim je pridružil Uroš Šečerov na tolkalih. Leta 1978 so nastopili na jazz festivalu v ljubljanskih Križankah, naslednje leto - 1979 so izdali svojo prvo in zadnjo vinilno ploščo pri založbi RTV Ljubljana. Naslovljena preprosto kot Sončna pot je postala in ostala ena najpomembnejših slovenskih plošč prejšnjega stoletja. Oddajo Samo muzika pripravlja Marko Kumer.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt