Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Lovrenc Rogelj

17 prispevkov22.11.2022

Iskanje melodije Cergia Prudencia

Poslušamo prerez klavirskega opusa bolivijskega skladatelja Cergia Prudencia, pomembnega akterja latinskoameriške nove glasbe, ki je svoj pečat pustil predvsem kot ustanovitelj in vodja Eksperimentalnega orkestra tradicijskih glasbil, osredotočenega na "dekolonizacijo" tamkajšnjega glasbenega ustvarjanja. Za klavir je Prudencio po svojih besedah pisal svoja najbolj osebna dela, v interpretaciji pianista Daniela Añeza pa so marca letos izšla pri založbi Kairos.


18.11.2022

Tretji večer cikla Kromatika

Simfonični orkester RTV Slovenija dirigent Ville Matvejeff Martina Filjak (klavir)


8.11.2022

Crossover Kenana Bhattija

Ob odlični plošči Nodding terms (Col legno, 2018) indijsko-nemškega skladatelja Kenana Bhattija bomo podali nekaj razmislekov o slepih ulicah ter neslutenih potencialih zvrsti crossoverja.


25.10.2022

Škrlatne pesmi Mirele Ivičević

Prisluhnili bomo prvencu hrvaške skladateljice iz Splita, študentke Beata Furrerja, ki živi in deluje na Dunaju. Je soustanoviteljica ansambla Black page orchestra, posvečenega robnim skladateljskim izrazom. Plošča Scarlet songs je polnokrven (ter zares impresiven) diskografski debi tako ansambla kot skladateljice.


25.10.2022

Škrlatne pesmi Mirele Ivičević

Prisluhnili bomo prvencu hrvaške skladateljice iz Splita, študentke Beata Furrerja, ki živi in deluje na Dunaju. Je soustanoviteljica ansambla Black page orchestra, posvečenega robnim skladateljskim izrazom. Plošča Scarlet songs je polnokrven (ter zares impresiven) diskografski debi tako ansambla kot skladateljice.


11.10.2022

Drugi večer cikla Kromatika

V Kromatiki sta sinoči zazvenela Mendelssohnova Četrta simfonija, »Italijanska« in Dvořakov Koncert za violončelo. S Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija je nastopil solist Thomas Carroll, dirigiral je Rossen Milanov. Nekaj vtisov s koncerta je strnil Lovrenc Rogelj.


23.9.2022

Ocenjujemo uvodni večer Kromatike

Sinoči so pred občinstvo v Gallusovi dvorani stopili naši radijski simfoniki s svojim šefom dirigentom Rossenom Milanovom ter dvema solistoma, saksofonistom Oskarjem Laznikom ter tolkalcem Simonom Klavžarjem. Za odprtje sezone abonmaja Kromatika so med drugim premierno predstavili noviteto skladatelja Mateja Bonina. Nekaj vtisov s koncerta je strnil Lovrenc Rogelj.


26.5.2022

"Out of Paris" na filharmoničnem SOS 5

Zaključek cikla Sodobnih orkestrskih skladb Orketrsa Slovenske filharmonije bo povzel del glasbenega ustvarjalnega vrenja v francoski glasbi 20. stoletja. Pariz je pomenil vabljivo glasbeno metropolo, kamor so na izpopolnjevanja prihajali zlasti številni ameriški skladatelji in pozneje tudi jazzovski glasbeniki, v začetku stoletja pa se je odvila tudi obratna izmenjava, ko se je vizionarski francoski skladatelj Edgard Varese preselil v ZDA. Pariz je postal tudi drugi dom slovenskega skladatelja Janeza Matičiča, ki nas je zapustil aprila letos. Koncert je postal tudi poklon našemu glasbenemu svetovljanu. Program: Janez Matičič: Trans Pierre Boulez: Notations I–IV in VII Edgard Varese: Amériques George Gershwin: Uspavanka Orkester Slovenske filharmonije Alejo Pérez, dirigent


14.12.2021

Žurajeva i-Formacija in Alkimist

Vito Žuraj se je v mednarodnem prostoru uveljavil predvsem kot skladatelj glasbe za velik orkester. Tri njegova dela iz zadnjih petih let (i-Formacija, 2016; Alavo, 2017; Alkimist, 2018) so pred dobrim mesecem dni izšla na potretni zgoščenki, ki jo je izdala ena najpomembnejših založb sodobne glasbe Neos. V tokratni Glasbi našega časa bomo prisluhnili i-Formaciji ter Alkimistu.


14.10.2021

Julian Steckel

Julian Steckel se je rodil leta 1982 v glasbeni družini, mama je učiteljica klavirja in oče učitlej violine ter tudi dirigent. Steckel je osvojil več vidnih priznanj, na razvoj njegove solistične poti pa je imela največji vpliv zmaga na Mednarodnem glasbenem tekmovanju Bavarskega radia, največjem nemškem tekmovanju na področju klasične glasbe. Nastopal je z nekaterimi najboljšimi evropskimi orkestri, kot so Orkester leipziškega Gewandhausa, Orkester Bavarskega radia, Kraljevi filharmonični orkester, Pariški orkester, Rotterdamski filharmonični orkester ali Filharmoniki iz St. Peterburga. V intervjuju, ki ga bomo slišali v odmoru koncerta, Julian Steckel pravi tudi, da glasbenik ne more biti glasbenik, če ne igra komorne glasbe – na tem polju pogosto sodeluje z glasbeniki, kot so violinisti Janine Jansen, Christian Tetzlaff, Karen Gomyo, Veronika Eberle ali violončelista Antje Weithaas in Renaud Capuçon. Steckel poudarja pomen svoje pedagoške dejavnosti – med letoma 2011 in 2017 je bil profesor violončela na Univerzi za glasbo in gledališče v nemškem Rostocku, od oktobra leta 2017 pa ima profesuro v Münchnu.


6.8.2021

Festival Radovljica

S koncertom v tamkajšnji cerkvi sv. Petra se začenja 39. Festival Radovljica, ki bo do 22. avgusta ponudil deset raznolikih koncertnih večerov. Današnjemu odprtju festivala z ansamblom Sonatore de la Gioiosa Marca boste lahko prisluhnili tudi v neposrednem prenosu na našem tretjem programu. Festival Radovljica vsako leto ponudi pester spored, ki se sicer osredinja okoli takoimenovane stare glasbe, hkrati pa te okvire tudi venomer presega, predvsem s programi, ki so tako ali drugače vezani na slovenski prostor. Letos sta taka koncerta dva: torkov večer bo namenjen instrumentalnim skladbam, ki jih je nekoč hranila ljubljanska stolnica, prvič po njihovih izvirnih izvedbah na začetku 19. stoletja pa bomo v četrtek 19. avgusta lahko slišali samospeve ter klavirsko glasbo, ki jo je napisal baron Eduard de Lannoy, in je verjetno zvenela tudi ob aristokratskih druženjih na dvorcu Viltuš pri Mariboru. Omenimo še koncert, ki se bo tradicionalno preselil v cerkev z izjemnimi orglami v Velesovem, kjer bo Bart Jacobs z orkestrom rekonstruiral glasbo, ki jo je kot solist z orkestrsko spremljavo nekoč igral sam Johann Sebastian Bach, pa večer glasbe Johna Dowlanda, s katero se je z večkrat nagrajeno lansko debitantsko solistično ploščo proslavil slovenski lutnjar Bor Zuljan in jo bo prvič v Sloveniji predstavil prihodnji petek.


15.7.2021

Martha Argerich z Orkestrom Slovenske filharmonije

Krajši informativni prispevki iz področja kulture.


24.9.2020

Povratek Simfonikov RTV na koncertni oder

Literarne, gledališke, glasbene in filmske ocene.


12.12.2019

Martha Argerich o Beethovnu

Krajši informativni prispevki iz področja kulture.


12.12.2019

Martha Argerich na Zlatem abonmaju

V okviru sinočnjega Zlatega abonmaja je v Cankarjevem domu v Ljubljani nastopil komorni orkester Franza Liszta s pianistom Eduardom Hubertom ter prvo damo črnobelih tipk Martho Argerich, ki je v Ljubljani po svojem prvem obisku leta 2016 nastopila že tretjič. Nekaj koncertnih vtisov je strnil Lovrenc Rogelj.


18.10.2019

Kromatika 3

Pred novembrsko turnejo po Južni Ameriki so Simfoniki RTV Slovenija sinoči v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v okviru abonmaja Kromatika gostili španskega dirigenta Roberta Gonzáleza-Monjasa ter južnokorejsko pianistko Yeol Eum Son. Nekaj vtisov s koncerta je strnil Lovrenc Rogelj.


4.10.2019

Simfoniki s pianistom Dejanom Lazićem

Na drugem koncertu sezone Simfoničnega orkestra RTV Slovenija za abonma Kromatika je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma gostoval hrvaški pianist Dejan Lazić, orkester pa je vodil novi šef-dirigent Rossen Milanov. Nekaj koncertnih vtisov je strnil Lovrenc Rogelj.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt