Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Klemen Golner

4 prispevkov24.11.2022

Camille Saint-Saëns 7, Pianisti skladatelji, 39. del

Težko si je predstavljati količine not, ki jih je Camille Saint-Saëns spravil na papir in hkrati uspel nastopati kot pianist, dirigent in komorni glasbenik. V izjemno travmatičnem obdobju njegovega življenja, ko sta mu umrla oba sinova in je posledično razpadel tudi njegov zakon, njegovo skladateljsko pero ni zastalo. Pa vendar v glasbi ni slišati odzvenov življenjskih dogodkov, ki nedvomno zaznamujejo vsakega človeka. Tako lahko na nek način bolje razumemo Saint-Saënsov odnos in pristop do ustvarjalnosti, ki bi prej lahko bil nekakšen svet vzporedne ali višje realnosti; glasba bolj sorodna Mozartu kot Beethovnu, s katerim ga tako radi vzporejajo.


10.11.2022

Camille Saint-Saëns 6, Pianisti skladatelji, 38. del

Zanimivo je, da v Saint-Saënsovi prvi biografiji ne najdemo niti ene same besede o njegovi poroki. Napisal jo je njegov tajnik Jean Bonnerot. V drugi izdaji, ki je izšla leto po skladateljevi smrti, je bilo nekaj dodanega, vendar je Saint-Saëns prepovedal da bi objavili njegovo korespondenco brez Bonnerotovega dovoljenja, v različna kredibilna strokovna pisanja pa se je sčasoma prikradla trditev, da je bil Saint-Saëns razvpit homoseksualec. Nikogaršnje življenje ni popolnoma dokumentirano in vedno ostajajo stvari, ki so prepuščene sklepanju.


3.11.2022

Camille Saint-Saëns 5, Pianisti skladatelji, 37. del

Grmenje orožja je potihnilo. Vračali so se tisti, ki niso hoteli sodelovati v bratomornih spopadih francoske rojalistične vojske in vstajniki Pariške komune. Komunardi so bili po enomesečnem prevzemu oblasti krvavo zatrti. Začela se je obnova ruševin in javnega življenja. Ponovno je bilo ustanovljeno Združenje za komorno glasbo, dogajanje je spet zaživelo v opernih hišah, cerkvah, dvoranah in bivališčih premožnejših. Saint-Saëns, ki se je vrnil iz Anglije, je opozoril na pomanjkanje klavirskih triov in kvartetov francoskih skladateljev, ti bi bili še kako zaželeni na komornih večerih. Sam se je lotil pisanja Klavirskega kvarteta, op. 41.


27.10.2022

Camille Saint-Saëns 4, Pianisti skladatelji, 36. del

Ob začetku leta 1870 se je Saint-Saëns mudil v Weimarju, kjer je na dveh klavirjih z Lisztom igral priredbe madžarske glasbe izpod peresa velikega mojstra, v juniju pa ga na drugem klavirju spremljal ob počastitvi stoletnice rojstva Ludwiga van Beethovna. Na koncertih z Lisztom se je počutil samozavestnega, ko pa je v pismu materi izrazil strah, da bo primerjan z mladim pianistom Theodorjem Ratzenbergerjem, Lisztovim učencem v Weimarju, mu je ta odgovorila v tonu, ki jo razkriva v ostrejši luči vodnika sinove kariere.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt