Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Uredništvo za resno glasbo

Polona Gantar

77 prispevkov3.3.2024

Postne improvizacije Kaya Johannsena in Petra Planyavskega

V ospredju tokratne oddaje bodo orgelske improvizacije s temo postnih protestanskih in gregorijanskih koralov. Vsak na svoj način se bosta z zvočnimi barvami in kombinacijami orgelskih registrov poigravala Kay Johannsen iz Stuttgarta in Peter Planyavsky iz Dunaja.


28.2.2024

Samospevi Vasilija Mirka

Od skladateljevega rojstva letos mineva 140 let. Značilnosti njegovega ustvarjanja so jasna in klena kompozicijska tehnika, romantična in novoromantična izraznost, izrazita melodija in naslonitev na ljudsko motiviko. Vse to lahko opazimo tudi v njegovih samospevih; tokrat bodo zveneli v izvedbi različnih slovenskih izvajalcev.


3.3.2024

Oj, glava vsa oblita – protestantski koral v uglasbitvah Felixa Mendelssohna Bartholdya in Maxa Regerja

O Haupt voll Blut und Leiden je eden najbolj izvajanih protestantskih postnih koralov, ki temelji na srednjeveški latinski himni Salve mundi salutare. Obravnava posamezne dele Kristusovega telesa na križu, zadnji del pa opisuje Kristusovo glavo. Avtorstvo pripisujejo Bernardu iz Clairvauxa in Arnulfu iz Leuvena, nemško različico pa je prepesnil Paul Gerhardt, z namenom, da bi ljudi spodbudila k bolj osebnemu razmišljanju o Kristusovem trpljenju. Navdahnila pa je tudi mnogo skladateljev, med njimi Felixa Mendelssohna in Maxa Regerja.


25.2.2024

Sakralna dela Gabriela Faureja, 2. del

Sakralna dela v skladateljevem opusu prevladujejo, saj je po končanem šolanju, vse od leta 1865 deloval predvsem kot cerkveni glasbenik. V letih od 1877 do 1905 je služboval v pariški cerkvi sv. Magdalene in v tistem času ustvaril večino svojih duhovnih del. Zelo priljubljena je njegova Hvalnica Jeana Racina, op. 11, delo, ki ga je napisal pri svojih 19-ih, tokrat pa boste lahko prisluhnili še drugim njegovim znanim in pogosto izvajanim delom, med drugim Maši za ženske glasove in orgle, Ave Mariji in skladbi O, salutaris hostia.


21.2.2024

Romance Nikolaja Rimskega-Korsakovega

Letos mineva 180 let od rojstva Nikolaja Rimskega Korsakovega, skladatelja, v čigar opusu najdemo precejšnje število samospevov oz. romanc, kot v Rusiji imenujejo vrsto sentimentalne umetniške pesmi. V cesarski Rusiji so jo ustvarili skladatelji, kot so Nikolaj Titov, Aleksander Aljabjev, Aleksander Varlamov in Aleksander Guriljov, mlajši skladatelji pa so to glasbeno zvrst razvijali naprej , med njimi tudi Rimski Korsakov. Zložil je na desetine samospevov in priredil mnoge ljudske pesmi.


18.2.2024

Orgelska glasba Charlesa Marie Widorja

Charles Marie Jean Albert Widor je ime, ki ga pozna skorajda vsak organist. Gotovo najbolj zaradi njegove priljubljene Toccate iz Simfonije št. 5 , ostala njegova orgelska dela pa so precej manj izvajana, najbolj zaradi svoje zahtevnosti. Nekatera izmed njih bodo ob njegovi letošnji 180. obletnici rojstva zato zvenela v tokratni oddaji. Kot skladatelj je Widor najbolj poznan po svojih desetih orgelskih simfonijah, poleg tega je napisal tri simfonije za orgle in orkester. Bil je tudi eden prvih, ki je za nekatere svoje orgelske skladbe uporabil izraz simfonija, pri čemer so mu bile v pomoč orgle pariškega mojstra Aristida Cavaillé-Colla, ki je gradil tako imenovane simfonične orgle, torej orgle, ki so se s svojim zvokom oz. zvočnimi barvami in deloma tudi izrazom, poskušale čimbolj približati orkestrskim barvam.


14.2.2024

Na Valentinovo - s samospevi o ljubezni

Ljubezen je osrednja tema pesmi oz. samospevov, glasbene oblike, ki predstavlja spoj poezije oz. proze ter glasbe. Gre za tesno povezavo med dvema oblikama umetnosti, ki besedo in glasbo uporabljata za izražanje čustev in misli. Na Valentinovo torej o ljubezni, kot so njej v besedi in glasbi oz. skozi samospev razmišljali pesniki in skladatelji.


18.2.2024

V postni čas - z glasbo Gabriela Fauréja

Od skladateljeve smrti letos mineva 100 let. Med njegovimi najbolj izvajanimi deli je tudi Requiem, v katerem pa ne prevladuje žalostno in turobno vzdušje, pač pa sta v ospredju mir in tolažba. "Pravijo, da moj Rekviem ne izraža strahu pred smrtjo in nekdo ga je celo poimenoval uspavanka smrti«, je zapisal. »Toda tako čutim smrt, kot srečno odrešenje, hrepenenje po sreči tam zgoraj, ne kot bolečo izkušnjo...«


11.2.2024

Ob 350. obletnici rojstva skladatelja Giacoma Carissima

Giacomo Carissimi je avtor precejšnjega števila sakralnih del – oratorijev, komornih kantat, maš in motetov, v ospredju pa bo tokrat ena njegovih najveličastnejših in nasploh najbolj poznanih vokalno-instrumentalnih kompozicij z duhovno vsebino - oratorij Jefte. Priljubljen je bil že za časa skladateljevega življenja in njegovi rokopisi krožili po različnih evropskih deželah. Jezuitski učenjak in skladateljev sodobnik Athanasius Kircher pa je zapisal, da gre pri njem za »ilustracijo moči glasbe, ki gane dušo in slika človeška čustva.«


7.2.2024

Pred slovenskim kulturnim praznikom - s samospevi Davorina Jenka

Letos bo minilo 110 let od smrti Davorina Jenka, skladatelja, ki je med drugim uglasbil Vilharjevo Lipa zelenela je, pesem Naprej, zastave slave, pa tudi lepo število Prešernovih pesmi. V oddaji Mojstri samospeva pa pred letošnjim slovenskim kulturnim praznikom poslušajmo nekatera njegova dela za glas in klavir. Vsa po vrsti so izrazito priljubljena, po vsebini in značaju narodnozavedna in ponarodela.


4.2.2024

Orgelska glasba Delphina Strungka

Skladatelj Delphin Strungk je v svojem času veljal za cenjenega glasbenega ustvarjalca, danes pa je skoraj pozabljen. Letos mineva 330 let od njegove smrti in gotovo ni naključje, da je njegova glasba še danes živa. Zvenela bo v izvedbi italijanskega organista Manuela Tomadina, ki je nekatera njegova dela poustvaril na znamenitih Schererjevih orglah evangeličanske cerkve sv. Štefana v Tangermündeju v Nemčiji. Kjer letos proslavljajo še malo bolj zares – mineva namreč okroglih 400 let od nastanka oz. postavitve omenjenih historičnih orgel. Historične pa niso le zaradi svoje starosti, ampak tudi zaradi tako imenovane srednjetonske uglasbitve po Praetoriusu, značilne za 17. stoletje; tudi zato morda za današnja ušesa zvenijo malo nenavadno ali arhaično.


22.1.2024

Glasbeni poudarki

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.


21.1.2024

Glasbeni poudarki

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.


20.1.2024

Glasbeni poudarki

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.


19.1.2024

Glasbeni poudarki

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.


17.1.2024

Glasbeni poudarki

Pregled aktualnih dogodkov.


16.1.2024

Glasbeni poudarki

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.


27.11.2023

Glasbeni poudarki

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.


26.11.2023

Glasbeni poudarki

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.


23.11.2023

Glasbeni poudarki

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt