Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Uredništvo za kulturo

Ana Rozman

436 prispevkov30.5.2023

Dnevi knjige v Mariboru, zvočna knjiga Pomladni dan

V tokratni oddaji najprej nekaj besed o letošnji dobitnici Borštnikovega prstana, Nataši Matjašec Rošker. V svoji bogati umetniški karieri je 56-letna igralka prejela že vrsto priznanj in potrditev, med drugimi nagrado Prešernovega sklada in Borštnikovo nagrado za igro. Na 58. Borštnikovem srečanju, ki bo potekalo med 5. in 18. junijem, pa si bo nadela tudi Borštnikov prstan. V oddaji poročamo tudi o 26. slovenskih dnevih knjige, ki prav tako potekajo v Mariboru ter o tem, da na Tretji program Radia Slovenija – program Ars prihaja zvočna knjiga, posneta po romanu Cirila Kosmača Pomladni dan. Zbirka Slovenski literarni klasiki in sodobniki ZKP RTV Slovenija pod vodstvom Mojce Menart je tako bogatejša za prvo integralno zvočno podobo enega izmed vrhuncev književnosti prejšnjega stoletja, 3. program Radia Slovenija, program Ars, pa za oddaje Odprta knjiga. Nocoj ob 19h, potem pa vsak delavnik, bo namreč dramski igralec Aleš Valič prebiral knjigo Pomladni dan Cirila Kosmača, prvič objavljeno leta 1950 v reviji Novi svet. Gre za pripovedovalca, ki se po petnajstih letih vrne domov v vas ob Idrijci in se spominja preteklih dogodkov.


23.5.2023

Predstava Poslednji kanček fikcije in sejem Liber.ac

V tokratni oddaji boste najprej izvedeli, kateri slovenski pisatelji so se znašli v ožjem izboru za nagrado kresnik. Mesec dni pred podelitvijo so tradicionalno razglasili peterico finalistov, ki se potegujejo za prestižni naziv »roman leta«. V nadaljevanju oddaje se bomo preselili v Cannes, kjer trenutno poteka znameniti filmski festival. Povabili pa vas bomo tudi na premiero predstave Poslednji kanček fikcije, ki se nocoj obeta v Slovenskem mladinskem gledališču ter na sejem akademske knjige Liber.ac, ki se je danes začel v Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto v Ljubljani. Sejem, na katerem se predstavlja 41 razstavljavcev, vključuje tudi bogat spremljevalni program, ki letos nosi naslov Brez dlake na jeziku.


14.5.2023

Cesare Pavese

Italijanski književnik Cesare Pavese je živel in ustvarjal v prvi polovici 20. stoletja. Za seboj je zapustil številna literarna dela, od poezije do romanov ter intimnega dnevnika, ki ga je pisal kar petnajst let. Več kot 400 strani dolgo knjigo smo leta 2016 dobili tudi v slovenskem prevodu. V svetovni literarni kanon se je zapisal kot eden največjih italijanskih književnikov 20. stoletja. Prevajalci so Alenka Jovanovski, Bogomir Stopar, Dean Rajčič, interpret Milan Štefe, režiser Jože Valentič, napovedovalca Alenka Resman Langus in Bernard Stramič, glasbena opremljevalka Nina Kodrič, tonski mojster Nejc Zupančič, urednica in avtorica scenarija Ana Rozman. Produkcija leta 2017.


12.5.2023

Razstava Nadežde Petrović v galeriji Božidar Jakac in Patrika Dvorščaka v galeriji Krka

Zadnja oddaja tega tedna bo arhitekturno, likovno in gledališko obarvana. Najprej se bomo posvetili slovenski udeležbi na beneškem arhitekturnem bienalu, ki se začne 20. maja. Izvedeli boste tudi več o potujoči razstavi srbske slikarke Nadežde Petrović, ki je bila kot umetnica močno povezana s slovenski impresionisti. Vabimo pa vas tudi na razstavo del akademskega slikarja mlajše generacije Patrika Dvorščaka ter v gledališče Koper, kjer bo drevi premiera predstave Ni tako slabo kot zgleda.


11.5.2023

Predstava Kaos v Novi Gorici in festival FUN v Gleju

Deževni dnevi so kot nalašč za kulturno udejstvovanje, na primer obisk predstave. Črna komedija z naslovom Kaos izpod peresa uveljavljenega finskega dramatika Mika Myllyaha v središče postavi tri sodobne ženske, ki jih življenje privede do nekontroliranega vedenja. Prvo slovensko uprizoritev te komedije, v SNG Nova Gorica, režira Diego de Brea. Pestro gledališko dogajanje pa se konec tedna obeta tudi v gledališču Glej z mednarodnim festivalom mladinskega avtorskega gledališča FUN. Vabimo pa vas tudi na zadnji koncert jubilejne 10. sezone cikla komorne glasbe Carpe artem, ki ga pripravlja Društvo za komorno glasbo Amadeus v koprodukciji s SNG Maribor.


19.4.2023

Predstava Pet vrst tišine ter knjigi Tujintuj ter Čas grobosti

V oddaji Svet kulture vas bomo najprej povabili k ogledu intimne drame z naslovom Pet vrst tišine angleške avtorice Shelagh Stephenson, ki bo drevi premierno na ogled v SNG Nova Gorica. Predstava, ki jo je režirala Maša Pelko govori o tem, zakaj o nasilju še vedno prepogosto molčimo. Predstavljamo še drugi del knjižnih novosti, ki so nedavno izšle pri založbi Mladinska knjiga – roman lanskega prejemnika nagrade kresnik Romana Rozine z naslovom Tujintuj ter zbirko kolumn Renate Salecel Čas grobosti. Vabimo vas tudi na koncert priznane britanske violončelistke Natalie Clein.


17.4.2023

Roman Toneta Partljiča Veter z vzhoda in festival Kurja polt

V oddaji Svet kulture bomo predstavili najnovejši roman Toneta Partljiča z naslovom Veter z vzhoda. Zgodovinski roman, umeščen v 30. leta prejšnjega stoletja ponudi nov pogled na štajersko prestolnico. Žlahtna mešanica fikcije in resničnosti predstavlja kopico zgodovinskih osebnosti, v središču zgodbe pa so dijaki, ki se jim odpira širši pogled na svet. V nadaljevanju bomo obiskali tudi mariborske odrske deske in vas povabili k ogledu predstave Kako sem se naučila voziti, ki jo je režiral Nejc Gazvoda. Besedilo je leta 1998 ameriški dramatičarki Pauli Vogel prineslo Pulitzerjevo nagrado.


30.3.2023

Kolokvij o Reneju Descartesu in nova razstava v SEM

V oddaji Svet kulture bomo strnili vtise s kolokvija o filozofu Reneju Descartesu, ki je včeraj potekal na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU. Kolokvij so pripravili ob izidu treh nedavno prevedenih Descartesovih del. Izvedeli boste tudi več o novi razstavi v Slovenskem etnografskem muzeju Peš, s kolesom, vlakom in tovornjakom, ki pripoveduje zgodbo o delu Orlovih terenskih ekip. Te so v obdobju po drugi svetovni vojni na različnih območjih po Sloveniji zbirale gradivo in podatke o takratni kulturi in načinu življenja.


30.3.2023

Zvočni portreti dijakov Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik

V tokratni oddaji se bomo posvetili zvočnemu gledališču in predstavili izsek iz dogajanja na Festivalu radijske igre za dojenčke, malčke ter ranljive skupine Poslušati skupaj, ki se je začel v nedeljo. Festival je del triletnega projekta B-AIR, kjer devet partnerskih organizacij iz sedmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija raziskuje vlogo zvoka v razvoju človeka. Slišali boste štiri zvočne avtoportrete dijakov Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik, ki so se želeli izraziti in upodobiti sebe s pomočjo raziskovanja izraznosti na področju zvoka, slišanosti in slušnosti. Pri projektu so sodelovali dijaki Nika Lipuš, Melani Pyvovar, Klara Senica, Nail Perviz in Gal Kordič ter režiserka Ana Krauthaker, avtor glasbe Rudi Pančur, glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina, oblikovalka zvoka Sonja Strenar, strokovna sodelavka Maja Poljanšek in igralec Gregor Zorc. Pogovor je vodila Anamarija Štukelj Cusma. Vabljeni k poslušanju.


28.3.2023

Mrakijada, družinska saga, prežeta z avtobiografskimi elementi Ivana Mraka

V SNG Drama Ljubljana je prišla na vrsto krstna uprizoritev igre Mrakijada. Po trilogiji Rimljanovina in po drugih besedilih Ivana Mraka sta jo priredila Tibor Hrs Pandur in Nina Rajić Kranjac, ki je predstavo tudi režirala. Gre za družinsko sago, prežeto z avtobiografskimi elementi Ivana Mraka, ki časovno sega od konca prve svetovne vojne do konca druge. Pisatelj, esejist in dramatik Ivan Mrak je bil kultna osebnost in je močno zaznamoval slovensko dramatiko. Študiral je režijo v Zagrebu in desetletje preživel v različnih večjih evropskih mestih. Kot svobodni umetnik je nato po večini živel v Ljubljani in nekaj časa vodil gledališko skupino Mrakovo gledališče, ki pa trilogije Rimljanovina ni uprizorilo v celoti, saj so leta 1942 Mraku prepovedali gledališko dejavnost. Zadnji del trilogije – Razsulo Rimljanovine – tako doslej še ni bil uprizorjen. Trilogija Rimljanovina je od vseh Mrakovih dramskih ciklov najbolj avtobiografska, saj na podlagi nekaterih dejstev iz avtorjeve mladosti, povezanih z usodo gostilne Mrakovega očeta, ki jo danes poznamo kot Hotel Mrak, pripoveduje fiktivno sago o družini, ki jo zaznamuje razkroj moralnih vrednot. Kot je zapisala režiserka Nina Rajić Kranjac, se v besedilu Ivan Mrak neusmiljeno in pogumno norčuje iz šibkosti človeka in slavi njegov mrak. To počne z veliko humorja in distance, lahko bi rekli, da nastavi slovenski družbi ogledalo, majhnosti prisoli klofuto, margino pa postavi na piedestal. V priredbo Mrakijada so vključeni tudi odlomki iz nekaterih Mrakovih avtobiografskih besedil. V predstavi igra kar 17 igralk in igralcev ljubljanske drame in vsi so ves čas predstave hkrati na odru. Dramaturg predstave je Tibor Hrs Pandur, scenografka je Urša Vidic, kostumografinja Marina Sremac, koreografinja Tanja Zgonc. Foto: Peter Uhan


22.3.2023

Festival Diagonala in posthumna knjiga Jožeta Snoja

V oddaji se bomo danes najprej preselili na avstrijski filmski festival Diagonala, ki se je včeraj začel v Gradcu in prinaša skupno 115 filmov. Predstavljamo tudi knjigo pesnika, pisatelja in esejista Jožeta Snoja z naslovom Očetov sin - Sin Očetov. Na novo o Bogu, ki je posthumno izšla pri založbi KUD Logos.


21.3.2023

Dan, posvečen poeziji in lutkam

Danes obeležujemo dva za kulturo in umetnost pomembna dneva in sicer svetovni dan poezije in svetovni dan lutk. Prvi pomladni dan je UNESCO razglasil za svetovni dan poezije z namenom promoviranja branja, pisanja, objavljanja in učenja poezije. Dogajanju ob svetovnem dnevu poezije, se pridružuje tudi svetovni dan lutk. Mednarodno poslanico je prispevala češka teatrologinja Nina Malíková, ki o lutkovni umetnosti govori kot o človeški dejavnosti, ki – včasih s humorjem, včasih z vso resnostjo – išče rešitve. Slovensko poslanico je letos napisala scenografka, režiserka in lutkovna pedagoginja Breda Varl.


14.3.2023

Retrospektiva Huberta Sauperja na Festivalu dokumentarnega filma in pisatelj Jose Luis Peixoto na Fabuli

Kot že verjetno veste, se je v Los Angelesu sinoči sklenila 95. podelitev oskarjev. Najboljši film je po pričakovanjih postala komična drama Vse povsod naenkrat, ki je prejela sedem oskarjev. Tudi prestolnica je te dni v znamenju filma, poročamo o dogajanju na 25. Festivalu dokumentarnega filma. Vabimo pa vas tudi na literarni festival Fabula, v sklopu katerega se bo drevi slovenskemu občinstvu predstavil portugalski pisatelj Jose Luis Peixoto.


13.3.2022

Retrospektiva Huberta Sauperja na Festivalu dokumentarnega filma in portugalski pisatelj Jose Luis Peixoto na Fabuli

Kot že verjetno veste, se je v Los Angelesu sinoči sklenila 95. podelitev oskarjev. Najboljši film je po pričakovanjih postala komična drama Vse povsod naenkrat, ki je prejela sedem oskarjev. Tudi prestolnica je te dni v znamenju filma, poročamo o dogajanju na 25. Festivalu dokumentarnega filma. Vabimo pa vas tudi na literarni festival Fabula, v sklopu katerega se bo drevi slovenskemu občinstvu predstavil portugalski pisatelj Jose Luis Peixoto.


21.11.2022

Nevidna ženska in druge zgodbe

V torkovem Svetu kulture boste najprej izvedeli več o zbirki kratkih zgodb Nevidna ženska in druge zgodbe hrvaške avtorice Slavenke Drakulić. Priznana pisateljica se je včeraj mudila v Ljubljani in zastavili smo ji nekaj vprašanj. Odpravili se bomo tudi na tradicionalni filmski festival v Berlin, ki je trenutno v polnem zamahu. Na pustni torek pa vas bomo povabili še na prav posebno razstavo pustnih likov, ki je na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju.


23.1.2023

Dogodki v okviru svetovnega dneva spomina na žrtve holokavsta

Od danes pa do 29. januarja bodo v Mini teatru, v Judovskem kulturnem centru v Ljubljani potekali številni dogodki v okviru Svetovnega dneva spomina na žrtve holokavsta. Obeležujemo ga 27. januarja. Na ta dan leta 1945 je ruska Rdeča armada vkorakala v največje koncentracijsko taborišče Auschwitz - Birkenau na Poljskem in ga osvobodila. Da ena največjih tragedij človeštva ne bi bila nikoli pozabljena, je generalna skupščina Združenih narodov 27. januar razglasila za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta.


17.11.2022

Strah in beda Tretjega rajha v Kinu Šiška

Z delom nemškega dramatika Bertolta Brechta Strah in beda Tretjega rajha se je spoprijel režiser Sebastijan Horvat. Skupaj z dramaturgom Milanom Ramšakom Markovićem je prilagodil besedilo za sodobni čas. Predstava je v grobem razdeljena na dva dela. Prvi se opira na Brechtovo besedilo, drugi pa je sodobno aktualen. Poročamo tudi o tem, da bo program Ars drevi del tradicionalnega radiofonskega projekta Rojstni dan umetnosti evroradijske skupine Ars acustica. Vsakega 17. januarja si radijske postaje namreč izmenjujejo zvočna darila, glasbene, radiofonske kompozicije in eksperimentalne radijske igre.


5.1.2023

Predstava Gibanje v Cukrarni ter prenovljeni portal Fran

V tokratni oddaji najprej o novi predstavi z naslovom Gibanje, pri kateri sta združili moči Cukrarna in SNG Drama Ljubljana. Dramsko besedilo, ki ga je napisal srbski dramatik Dimitrije Kokanov se izmika vsem žanrskim oznakam. Ustvarjalci so ga opredelili kot meditacijo o tem, v kakšnem stanju se nahaja sodobni človek. V glavnih vlogah nastopajo Polona Juh, Benjamin Krnetić in Nejc Cijan Garlatti, režiser je Juš Zidar. V oddaji pa poročamo tudi o novostih portala Fran. Leta 2014 je bilo na njem 20 slovarjev, zdaj jih je 44.


5.1.2023

Dimitrije Kokanov: Gibanje

Ljubljanska Cukrarna bo nocoj prvič odkar so jo odprli, zaživela v gledališki podobi. Ob 20ih se namreč tam obeta premiera predstave Gibanje v zasnovi SNG Drama Ljubljana. Dramsko besedilo, ki ga je napisal srbski dramatik Dimitrije Kokanov se izmika vsem žanrskim oznakam. Ustvarjalci so ga opredelili kot meditacijo o tem, v kakšnem stanju se nahaja sodobni človek.


29.12.2022

Krojaček Hlaček v Miniteatru in novi pesniški knjigi Mladinske

V oddaji Svet kulture danes najprej o novi predstavi za otroke, ki jo je pripravil ljubljanski Miniteater. Krojaček Hlaček je vsem dobro znani junak iz istoimenske knjige, ki jo je ilustrirala Marlenka Stupica. Predstavlja junaka, ki težave rešuje na preprost način, največkrat s pripomočki za šivanje. Gledališka uprizoritev, ki jo je režiral Robert Waltl pa je prežeta s stripovsko estetiko. Ozrli se bomo tudi med knjižne platnice. Nedavno je založba Mladinska knjiga predstavila dve pesniški knjigi, pri nastanku katerih je v različnih vlogah sodeloval pesnik, prevajalec in literarni zgodovinar Peter Svetina. Za prvo knjigo, ki je izšla v zbirki Kondor in je antologija slovenskega soneta z naslovom Štirinajstica, je pripravil izbor pesnic in pesnikov, drugo pa je prevedel – gre za izbor iz pesniškega ustvarjanja hrvaškega pesnika Ivana Slamniga, ki je pod naslovom Nostalgija ostanka izšel v zbirki Nova lirika.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt