Flavtist Matej Zupan in pianistka Sae Lee

Izbor japonske in slovenske glasbe za duo flavte in klavirja

Šestindvajseti koncert v Komornem studiu bosta izvedla izjemna glasbena umetnika: flavtist Matej Zupan in pianistka Sae Lee. Njun koncertni spored bo obsegal pet skladb iz zakladnice japonske in slovenske glasbe 20. in 21. stoletja. Poslušali bomo predvsem sodobne skladbe, najprej Sonato v štirih stavkih za flavto in klavir japonske skladateljice srednje generacije Yuko Uebajaši, nato delo za flavto solo O odurmós tes anatoles II – Dnevnik z nekega potovanja na vzhodu Ivana Florjanca, sledili bosta solistični skladbi vodilnega japonskega glasbenega ustvarjalca 20. stoletja Toruja Takemicuja: Skica Deževnega drevesa za klavir in Glas za flavto. Radijski koncert bomo sklenili s še enim delom za duo flavte in klavirja - Kassouga - danes 90-letnega japonskega skladatelja Makota Šinohare.

Izbor japonske in slovenske glasbe za duo flavte in klavirja

Na koncertu v Komornem studiu predstavljamo izjemna glasbena umetnika: flavtist Matej Zupan in pianistka Sae Lee. Njun koncertni spored bo obsegal pet skladb iz zakladnice japonske in slovenske glasbe 20. in 21. stoletja. Poslušali bomo predvsem sodobne skladbe, najprej Sonato v štirih stavkih za flavto in klavir japonske skladateljice srednje generacije Yuko Uebajaši, nato delo za flavto solo O odurmós tes anatolés II  – Dnevnik z nekega potovanja na vzhodu Ivana Florjanca, sledili bosta solistični skladbi vodilnega japonskega glasbenega ustvarjalca 20. stoletja Toruja Takemicuja: Skica Deževnega drevesa za klavir in Glas za flavto. Radijski koncert bomo sklenili s še enim delom za duo flavte in klavirja Kassouga / Pomladni dan, danes 90-letnega 90-letnega japonskega skladatelja Makota Šinohare.

Matej Zupan je redni profesor za flavto na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Od leta 1996 do leta 2008 je bil solo flavtist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Flavto je začel igrati na Glasbeni šoli v Zagorju ob Savi, kjer ga je poučeval vsestranski glasbenik Ivan Jerin. Šolanje je nadaljeval na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani pri prof. Jožetu Pogačniku. Dodiplomski in podiplomski študij je končal na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani pri prof. Fedji Ruplu. Izpopolnjeval se je v Firencah pri profesorju Mariu Ancillottiju ter na mojstrskih tečajih predavateljev, kot so: Trevor Wye, Michel Debost, Peter-Lukas Graf in James Galway. Je tudi član več uveljavljenih komornih sestavov, kot so: pihalni kvintet ARIART, Komorni orkester Academia Ars Musicae in Ansambla za sodobno glasbo MD7. Kot solist in član različnih komornih zasedb je nastopal po Evropi, Severni in Južni Ameriki ter v Aziji. Prav tako je umetniški vodja mednarodnega Festivala flavtistov Slovenije v Zagorju, ki ga od ustanovitve leta 1996 prirejajo bienalno.

 Sae Lee je ena najopaznejših komornih pianistk iz Japonske, ki od leta 2014 živi in ustvarja v Sloveniji. Rodila se je in odrasla v drugem največjem japonskem mestu Ósaki. Po študiju na glasbeni akademiji Toho Gakuen v Tokiu je z odliko diplomirala iz klavirja in komorne glasbe na Visokem državnem glasbenem konservatoriju v Parizu pri profesorjih Michelu Beróffu in Erícu Le Sageu. Na več mednarodnih glasbenih tekmovanjih je prejela prvo nagrado – omenimo tekmovanji za klavir mesta Padova in ''Albert Roussél'' na severu Francije ter tekmovanja za komorno glasbo Fnapec v Parizu, Carlo Soliva v Piemontu v Italiji in v mestu Alcobaça na Portugalskem. Sae Lee je zaposlena kot strokovna sodelavka za komorno glasbo in korepeticije na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Pogosto igra v duih z uveljavljenimi slovenskimi solisti, kot so flavtist Matej Zupan, violinist Janez Podlesek in njen mož, saksofonist Miha Rogina.

Tjaša Krajnc