Aktualno

"In ves čas so nas tepli, tepli, tepli."

Potujoča razstava Razsežnosti zločina - sovjetski vojni ujetniki v drugi svetovni vojni priča o nemških množičnih zločinih.

razstava Razseznosti spomina05
Del razstave je na prostem, pred vhodom v Muzej novejše zgodovine v Ljubljani, del pa v notranjosti.
foto: Muzej novejše zgodovine

"Bolni so bili pomešani z zdravimi. Po naših telesih so lezle uši in podgane. Zdravniške pomoči sploh ni bilo," je dejal vojni ujetnik Nikolaj Nikolajevič Danilov o razmerah med epidemijo tifusa jeseni 1941. "In ves čas so nas tepli, tepli, tepli," lahko beremo izpoved Andreja Ivanoviča Kirijenka o izušnjah v taboršču maja 1942.

Nemške oborožene sile so do konca vojne zajele skoraj šest milijonov vojakov in vojakinj Rdeče armade, s katerimi so ravnali okrutno. Skupaj je umrlo več kot tri milijone sovjetskih vojnih ujetnikov, tisti, ki so preživeli, so se v Sovjetski zvezi morali soočiti z nezaupanjem oblasti.

Panoji o manj znanem taborišču Stalag XVIII D (306) Marburg an der Drau, ki je med drugo svetovno vojno delovalo v Mariboru.

foto: Muzej novejše zgodovine

Potujočo razstavo o sovjetskih vojnih ujetnikih je zasnoval nemški muzej Berlin-Karlshorst. V postavitvi Muzeja novejše zgodovine v Ljubljani je dobila tudi slovenski del, ki predstavlja pri nas manj znano taborišče Stalag XVIII D (306) Marburg an der Drau, ki je med drugo svetovno vojno delovalo v Mariboru.