Kakšne so prstne blazinice harfistke, ki vadi več ur na dan, kako spremlja koncerte kolegov harfistov in katero glasbo najraje sama izvaja?
Poleg pogovora z glasbenico prisluhnite še odlomku iz dela Saga Žarka Živkovića in sklepnemu delu Koncerta za harfo in orkester Francoisa Adriena Boieldieuja, za izvedbo katerega je Lara Pelikan prejela študentsko Prešernovo nagrado.

Lara Pelikan je svojo glasbeno pot začela pri osmih letih v glasbeni šoli Celje. Najprej je bila učenka Daliborja Bernatoviča, nato pa jo je skozi osnovno in srednjo stopnjo poučevala Erika Frantar. Nižjo glasbeno šolo je končala leta 2012, nato pa je svojo pot nadaljevala kot dijakinja umetniškega programa na I. gimnaziji v Celju. Leta 2016 se je vpisala na Akademijo za glasbo v Ljubljani v razred Mojce Zlobko Vajgl. Uspešno se je predstavila na raznih domačih in mednarodnih tekmovanjih, na katerih je osvojila več zlatih, srebrnih in bronastih plaket ter nagrad. Skozi vse šolanje se je redno udeleževala seminarjev in mojstrskih tečajev pri priznanih domačih in tujih harfistih (Mag. Diana Grubišić Ćiković, Coline-Marie Orliac, Patrizia Tassini, Marie-Pierre Langlamet, Moira Karen Vaughan, Irina Zingg, Stephen Fitzpatrick, Gunnhildur Einarsdottir). Aktivno je sodelovala z različnimi orkestri (Pihalni orkester GŠ Celje, Simfonični orkester GŠ Celje, Simfonični orkester GŠ Ravne na Koroškem, Pihalni orkester Akademije za glasbo Ljubljana).

Odlomek Sage Žarka Živkovića in Koncerta za harfo Boieldieuja za izvedbo katerega je prejela Študentsko Prešernovo nagrado

Kakšne so prstne blazinice harfistke, ki vadi več ur na dan, kako spremlja koncerte kolegov harifstov in katero glasbo najraje sama izvaja?

Poleg pogovora z glasbenico prisluhnite še odlomku iz dela Saga Žarka Živkovića in sklepnemu delu Koncerta za harfo in orkester Francoisa Adriena Boieldieuja za izvedbo katerega je Lara Pelikan prejela Študentsko Prešernovo nagrado.

Lara Pelikan je svojo glasbeno pot začela pri osmih letih v glasbeni šoli Celje. Najprej je bila učenka Daliborja Bernatoviča, nato pa jo je skozi osnovno in srednjo stopnjo poučevala Erika Frantar. Nižjo glasbeno šolo je končala leta 2012, nato pa je svojo pot nadaljevala kot dijakinja umetniškega programa na I. gimnaziji v Celju. Leta 2016 se je vpisala na Akademijo za glasbo v Ljubljani v razred Mojce Zlobko Vajgl, kjer je leta 2019 diplomirala, nato pa vpisala še magistrski študij. Trenutno je študentka Mojce Zlobko Vajgl, je pa v času magistrskega študija prek izmenjave Erazmus študirala tudi v Italiji, kjer je bila študentka Patricie Tasini.
Uspešno se je predstavila na raznih domačih in mednarodnih tekmovanjih, kjer je osvojila več nagrad, zlatih, srebrnih in bronastih plaket, poleg tega se redno udeležuje tudi različnih seminarjev in mojstrskih tečajev pri priznanih domačih in tujih harfistih.
Veliko je sodelovala tudi v različnih komornih sestavih in orkestrih tako doma kot tudi v tujini. Redno se predstavlja na festivalih in solističnih koncertih, kjer izvaja tudi nova dela za harfo. V letu 2020 je kot solistka nastopila z orkestrom Catabile, lani pa se je kot solistka prestavila z orkestrom SNG Maribor in za svoj nastop prejela tudi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo.

Vesna Volk