Mike Bartlett: Klinc
Prevajalka Tina Mahkota
Režiser Peter Petkovšek
Dramaturg Urban Zorko
Scenografka Sara Slivnik
Kostumografka Tina Bonča
Avtor glasbe Peter Žargi
Lektorica Živa Čebulj
Oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak
Igrajo:
John Urban Kuntarič
M Aljoša Koltak
Ž Maša Grošelj
O Branko Završan
Premiera 3. decembra 2021


NAPOVED: Tretjega decembra je bila v celjskem gledališču premiera drame sodobnega angleškega dramatika Mikea Bartletta z naslovom KLINC v gibkem prevodu Tine Mahkota. Debut na slovenskih odrih pa je doživel tudi mladi gledališki režiser Peter Petkovšek, doslej delujoč le v tujini.Ponovitev si je te dni ogledala Vilma Štritof.
Foto: Jaka Babnik

SLG Celje / Premiera 3. decembra 2021

Tretjega decembra je bila v celjskem gledališču premiera drame sodobnega angleškega dramatika Mikea Bartletta z naslovom KLINC v gibkem prevodu Tine Mahkota. Debut na slovenskih odrih pa je doživel tudi mladi gledališki režiser Peter Petkovšek, doslej delujoč le v tujini. Ponovitev si je te dni ogledala Vilma Štritof.

Okrogel peskovnik, obdan s tribunami, je lahko do potankosti urejen japonski vrt in prostor igre v amfiteatru za štiri igralce. Natančna in izčiščena je tudi režija Petra Petkovška, ki v vseh odrskih elementih s svojo askezo podpira močno igro v intenzivnem, čustveno razgibanem tempu. John, edina Bartlettova dramska oseba z osebnim imenom, z grabljenjem drobnega črnega peska sproti zarisuje svoj prostor, meje z drugimi in bližine med njimi. Več let je živel z moškim, zdaj pa je naletel na žensko, s katero prav tako vzpostavi intimen odnos, zato preizprašuje svojo identiteto. Oba ga silita v izbiro tega ali onega monogamnega razmerja; moški celo s pomočjo svojega očeta. Vendar John v nemirnem notranjem iskanju hkrati prisega na oba in ne more pristati na izključujočo izbiro. V zgolj binarnem vzorcu se kot posameznik ne najde in je prepuščen nadaljnjemu iskanju. Urban Kuntarič je ustvaril pravo igralsko študijo sodobnega osebnostno razpršenega posameznika, Aljoša Koltak njegovega nevrotičnega partnerja v številnih odtenkih, Maša Grošelj čutno, zemeljsko žensko z jasnim načrtom in Brane Završan skrbnega, pomirjajočega, vendar za sina zavzetega očeta.

Vilma Štritof