Komorni studio

Eva Nina Kozmus in godalni kvartet Van Kuijk

3. koncert komornega cikla Koncertne poslovalnice Narodnega doma Maribor je hkrati sklenil krajšo slovensko koncertno turnejo flavtistke in francoskih godalcev, ki so nastopili še v Novi Gorici in Ljubljani.  

KC_01_12_2021_foto Dejan Bulut (2)
Izvajalci 3. koncerta komornega cikla Narodnega doma Maribor, Union, 1.12.2021
foto: Dejan Bulut

S francoskim godalnim kvartetom Van Kuijk je nastopila uveljavljena flavtistka Eva-Nina Kozmus iz Žalca, ki je edina slovenska zmagovalka tekmovanja Evrovizijski mladi glasbenik, na katerem je zmagala pri šestnajstih letih na Dunaju. Po zmagi leta 2010 je študirala na Visokem narodnem glasbenem konservatoriju v Lyonu, kjer je leta 2015 magistrirala, redno igra v orkestru operne hiše v Limogesu in nastopa v komornem ansamblu Esperánza. Eva-Nina Kozmus igra tudi z uveljavljenim mlajšim godalnim kvartetom Van Kuijk iz Pariza, ki je osvojil več nagrad na mednarodnih tekmovanjih godalnih kvartetov v londonski dvorani Wigmore in komorne glasbe v Trondheimu. Glasbeniki so predstavili pester spored del iz obdobja klasicizma, zgodnje romantike in zgodnjega 20. stoletja.

V prvem delu je zvenel kvintet Tema z variacijami ameriške skladateljice Amy Beach iz leta 1916, Divertimento v G-duru Josepha Haydna, Kvartet za flavto in godalni trio št. 1 v D-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta in Godalni kvartet št. 2 a-molu Felixa Mendelssohna Bartholdyja. Poslušajte tudi pogovor s flavtistko Evo Nino Kozmus.