Med drugim preučuje pojav uporabe in zlorabe kulture za politično in ideološko manipulacijo ter krepitev mehke moči

V Londonu živeča slovenska umetnica performansa, instalacij in videa Jasmina Cibic, ki v svojih delih obravnava pojav uporabe in zlorabe kulture za politično in ideološko manipulacijo ter krepitev mehke moči, je prejela prestižno britansko nagrado Jarman. To za ustvarjalnost gibljivih podob podeljuje organizacija Film London. V kratkem filmu Darilo nagrajenka zapeljivo in zloveščo naravo križanja kulture in politike raziskuje z zgodovinskimi primeri političnih daril arhitekture, umetnosti, glasbe in plesa, so utemeljili. V filmski trilogiji Nada pa Jasmina Cibic preučuje tri zvezdniške arhitekte evropskega modernizma in vlogo, ki so jo njihova dela odigrala pri nacionalni reprezentaciji v odločilnih trenutkih evropske zgodovine.

''Kot umetnici mi je cilj vzpodbuditi nove načine povezovanja med mednarodnimi kulturnimi agenti, vse od arhivov, muzejev, kustosov in drugih umetnikov, ter tako ustvarjati nove metodologije za preživetje kritične misli kulture.''

V britanskem The Guardianu so izpostavili pronicljiv črn humor, s katerim nagrajenka opozarja na evropsko politično in identitetno krizo, hkrati pa tudi na odgovornost umetnic in umetnikov pri reševanju teh problemov.

Spomnimo, da je Jasmina Cibic leta 2013 Slovenijo predstavljala na Beneškem bienalu. Njena dela so sicer postavljena na monumentalne arhitekturne lokacije, kakršni sta sedež francoske komunistične partije v Parizu priznanega arhitekta Oscarja Niemeyerja ali Palača narodov v Ženevi, dialoge v njih pa  gradi na podlagi prepisov političnih razprav in govorov.

Žiga Bratoš