Prvo javno predvajanje priredbe igre Brati Karamazovi Jožeta Valentiča na Vrhniki

Fjodor Mihajlovič Dostojevski, eden največjih pisateljev vseh časov, se je rodil na današnji dan pred dve sto leti. Avtorja romanov, kot so, Zločin in kazen, Idiot, Besi, Bratje Karamazovi in številnih novel ter drugih proznih besedil, Slovenci že dolgo poznamo, prav v letu okrogle obletnice pa dobivamo nove prevode in knjige o njem. Nocoj bomo obletnico rojstva Dostojevskega počastili tudi s posebnim radijskim dogodkom na Vrhniki in neposrednim prenosom na programu Ars.

Leta 1985 je Jože Valentič, dolgoletni režiser v uredništvu igranega programa radia Slovenija diplomiral prav s priredbo romana Bratje Karamazovi Dostojevskega. Vse do zdaj ta radijska igra še ni bila javno predvajana, zato bo nocojšnji večer v Domu Ivana Cankarja na Vrhniki poseben hommage lani preminulemu režiserju Valentiču in hkrati velikemu ruskemu pisatelju, kar bosta podčrtala tudi Borut Kraševec, prevajalec biografije Dostojevskega avtorice Ljudmile Saraskine in gostiteljica Vilma Štritof.

Biografija Ljudmile Saraskine je izšla pri LUD Literatura, pri tej založbi pa tudi knjiga Dostojevski in jaz. To so eseji slovenskih avtorjev in avtoric, ki jih združuje poseben interes za ruskega pisatelja. Pri založbi Goga sta v prevodu Urše Zabukovec izšli feljtonistični Peterburški letopis in povesti Bele noči iz pisateljevega zgodnjega obdobja.

V ljubljanskem Cankarjevem domu je Dostojevskemu posvečenih več dogodkov, že nekaj časa je na ogled tudi razstava Temnejša je noč, svetlejše so zvezde.

Tadeja Krečič Scholten