Kratka radijska igra

Mislim. Da.

Avtodialog v katerem se moški sprašuje o odgovornosti ali neodgovornosti za tujo vojno

Prekmurski motiv
Vekoslav Kramarič: Prekmurski motiv, 30. leta 20. stoletja
foto: SEM

Zvočna miniatura je pravzaprav kratek avtodialog v katerem se moški sprašuje o odgovornosti ali neodgovornosti za tujo vojno. Tudi sicer Blatnik v vseh svojih delih kritično in psihološko poglobljeno odseva sodobni čas s tesnobami in samospraševanji urbanega človeka.

Avtor Andrej Blatnik
Režiser Klemen Markovčič
Dramaturg Goran Schmidt
Tonska mojstrica Aleks Pirkmajer Penko
Asistentka režije Špela Horvat
Tehnični asistent Sebastijan Mulej

Nastopata Kristijan Ostanek in Blaž Šef

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija v maju 2011

 

 

Vekoslav Kramarič: Prekmurski motiv, 30. leta 20. stoletja, Stekleni negativ 10 x 15 cm
Slovenski etnografski muzej
Posnetek je nastal kot predloga za razglednico, ki jih je Kramarič razmnoževal v manjših nakladah s fotografsko tehniko. Prikazuje nam značilno panonsko hišo, krito s slamnato streho in obraslo s trto, predvsem pa je prepoznaven motiv iz Prekmurja štorkljino gnezdo na dimniku, ki se na sosednji hiši celo ponovi.
Fototeka Slovenskega etnografskega muzeja hrani Zbirko Vekoslava Kramariča, ki je nedvomno ena pomembnejših fotografskih zbirk muzeja. Po ocenah obsega okoli  4000 razglednic in voščilnic ter njim pripadajočih steklenih črno-belih negativov. Kramarič je bil izvrsten pokrajinski fotograf in založnik razglednic, ki je deloval v Ljubljani med letoma 1926 in 1947. Veliko slovenskih krajev  se lahko pohvali z razglednico, ki jo je posnel prav Kramarič. V tridesetih in štiridesetih letih 20. stoletja je fotografiral 446 vasi, trgov in mest, s svojimi posnetki slovenskih krajev pa je bil pomemben kronist časa med obema vojnama.

Likovno opremo spletnega članka so zasnovali kustosi Slovenskega etnografskega muzeja.

Slovenski etnografski muzej (SEM) je nacionalna etnološka muzejska ustanova s slovenskimi in z zunaj evropskimi zbirkami s področij materialne, socialne in duhovne kulture, ki skrbi za njihovo ohranjanje, preučevanje, spoznavanje in razumevanje. Ustanovljen je bil leta 1923 in je muzej o ljudeh, za ljudi, je stičišče med preteklim in sedanjim, med svojo in drugimi kulturami, med naravo in civilizacijo. Je muzej dialoga, odprt za družbo in gostoljuben prostor z bogatim razstavnim in izobraževalnim programom, je kulturno središče in srečevališče. Danes se SEM nahaja v urbanem kulturnem središču Ljubljane – Muzejski ploščadi Metelkova, znanem kot del nekdanje vojašnice na Metelkovi, ki je bilo popolnoma obnovljeno. Prek letnega cikla razstav, publikacij in prireditev sporoča védenja o tradicijski in sodobni kulturi na Slovenskem in v diaspori, o kulturah nekaterih drugih ljudstev sveta, o materialni kulturni dediščini vsakdanjih in prazničnih načinov življenja ter o nesnovni dediščini.