Koncertni dogodki na tujem

Pravljičnost

Ravel, Szymanowski in Elgar

Iwona_Sobotka
Sopranistka Iwona Sobotka
foto: Wikipedia

Leta 1898 je Edward Elgar v orkestralnih variacijah narisal očarljive tonske portrete svojih prijateljev, polne britanskega humorja, s skrivnostnim naslovom "Enigma".
Leta 1915 je Karol Szymanowski napisal ljubke Pesmi pravljične princese, ki so se prefinjeno vrtele okoli pesmi njegove sestre Zofie, ki so jih navdihnila dela z Bližnjega vzhoda. Leta 1933 je Szymanowski orkestriral tri izmed teh pesmi za sopran in orkester. Nocoj bo sopranistka Iwona Sobotka izvedla te avtorske izvirne priredbe in prvič tudi orkestrske različice preostalih treh pesmi v orkestraciji Bruna Dozze.
Karol Szymanowski se je med prvo svetovno vojno lahko umaknil v fantastične notranje sanjske svetove, Mauriceu Ravelu pa je to na srečo uspelo že leta 1910 - saj po vojni zanj nič ni bilo enako kot prej. Pet malih pravljičnih slik "Moja mati gos" je velika umetnost, njihov očarljivi zvok naznanja neizrekljivo čisto znanje, do katerega ima dostop le otroška naivnost.
Vse to bomo doživeli na posnetku Simfoničnega orkestra Berlinskega radia, ki je koncert z naslovom »Pravljičnost« pod taktirko Michaela Francisa izvedel 22. oktobra v Koncertni hiši v Berlinu.