Od nagrajene poezije in prevoda čez Iztoka Mlakarja in zvočnico Deseti brat do pogovora o Resoluciji nacionalnega programa za kulturo

Sreda, 24. 11.
11:05–11:45 Literarna matineja – K Slovenskemu knjižnemu sejmu sodijo nagrajenci

Kako letošnja dobitnica nagrade Slovenskega knjižnega sejma za najboljši knjižni prvenec, Natalija Milovanović, in dobitnik nagrade Radojke Vrančič za mladega prevajalca, Tomaž Potočnik, vidita svoje ustvarjanje? Kakšna je bila pot, ki ju je vodila v jezikovne svetove, kako ju določajo? To so vprašanja, ki jih podčrtuje oddaja, v kateri predstavljamo tudi odlomke iz nagrajenih del.

 

Četrtek, 25. 11.
14:05–15:00 Zvočna knjiga – Iztok Mlakar bere Desetega brata (Neposredni prenos na Programu Ars)

Mladi razumnik, grajska gospoda in vaški posebnež, svobodoljubne ideje in ljudsko izročilo, realizem in romantika, patina 19. stoletja in brezčasnost – vse to je slovenska literarna klasika, Jurčičev Deseti brat. Odslej tudi v zvočni knjigi Programa Ars in ZKP RTV Slovenija. Zvočnico, ki je nastala v sodelovanju s SNG Nova Gorica, bosta predstavila igralec Iztok Mlakar – ta je prvemu slovenskemu romanu posodil svoj glas – in režiser in urednik Alen Jelen. Jurčičev opus bo opisala dr. Urška Perenič, dogodek pa bosta pospremila tudi harmonikar Borut Mori in kitarist Andrej Ofak, ki sta v Jurčičevih delih našla glasbeni navdih. Moderator bo Vlado Motnikar.

 

17.05–18.00 Studio ob 17ih – O Resoluciji o nacionalnem programu za kulturo in še čem (Neposredni prenos na Prvem in Programu Ars)  

17. septembra je Ministrstvo za kulturo objavilo nelektoriran osnutek Resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2021-2028, javna razprava je trajala mesec dni; preden pa bosta o osnutku rekla svoje Vlada Republike Slovenije in Državni zbor, bodo o njem v živo razpravljali gosti v Studiu ob 17-ih: predsednica Nacionalnega sveta za kulturo Uršula Cetinski, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo dr. Ignacija Fridl Jarc, profesor založništva na ljubljanski Filozofski fakulteti in pisatelj dr. Andrej Blatnik ter strokovni vodja društva Asociacija Tadej Meserko.
Marko Golja, ki pripravlja oddajo, je povabil tudi ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija, vendar n dobil nobenega pojasnila, zakaj ministra ne bo.
Nikar ne zamudite.

Maja Žvokelj