Kratka radijska igra

Na odprto

Pretresljiv poskus čustvenega približevanje dveh moških

Ob Ljubljanici
Vekoslav Kramarič: Ob Ljubljanici, 30. leta 20. stoletja
foto: SEM

Med ribarjenjem poslušamo dialog med na smrt bolnim očetom in sinom. Gre za pretresljiv poskus čustvenega približevanje dveh moških v zamejenem prostoru čolna.

Avtor Jakob Ribič
Režiser Klemen Markovčič
Tonski mojster Urban Gruden
Glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina;
Svetovalka za jezik Mateja Juričan

Oče Matjaž Tribušon
Sin Matej Zemljič

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija marca 2019

 

 

Vekoslav Kramarič: Ob Ljubljanici, 30. leta 20. stoletja, Stekleni negativ 10 x 15 cm
Slovenski etnografski muzej
Posnetek je nastal kot predloga za razglednico, ki jih je Kramarič razmnoževal v manjših nakladah s fotografsko tehniko. Prikazuje nam prepoznaven motiv iz Podpeči na Ljubljanskem barju. V ozadju na hribčku skrajno levo vidimo cerkev sv. Ane, v ospredju pa je fotograf ujel značilne dolge lesene čolne, ki so v preteklosti služili za transport blaga po Ljubljanici od Vrhnike do Ljubljane in s kakršnimi so nekoč vozili tudi kamen iz podpeškega kamnoloma.
Fototeka Slovenskega etnografskega muzeja hrani Zbirko Vekoslava Kramariča, ki je nedvomno ena pomembnejših fotografskih zbirk muzeja. Po ocenah obsega okoli  4000 razglednic in voščilnic ter njim pripadajočih steklenih črno-belih negativov. Kramarič je bil izvrsten pokrajinski fotograf in založnik razglednic, ki je deloval v Ljubljani med letoma 1926 in 1947. Veliko slovenskih krajev  se lahko pohvali z razglednico, ki jo je posnel prav Kramarič. V tridesetih in štiridesetih letih 20. stoletja je fotografiral 446 vasi, trgov in mest, s svojimi posnetki slovenskih krajev pa je bil pomemben kronist časa med obema vojnama.

Likovno opremo spletnega članka so zasnovali kustosi Slovenskega etnografskega muzeja.

Slovenski etnografski muzej (SEM) je nacionalna etnološka muzejska ustanova s slovenskimi in z zunaj evropskimi zbirkami s področij materialne, socialne in duhovne kulture, ki skrbi za njihovo ohranjanje, preučevanje, spoznavanje in razumevanje. Ustanovljen je bil leta 1923 in je muzej o ljudeh, za ljudi, je stičišče med preteklim in sedanjim, med svojo in drugimi kulturami, med naravo in civilizacijo. Je muzej dialoga, odprt za družbo in gostoljuben prostor z bogatim razstavnim in izobraževalnim programom, je kulturno središče in srečevališče. Danes se SEM nahaja v urbanem kulturnem središču Ljubljane – Muzejski ploščadi Metelkova, znanem kot del nekdanje vojašnice na Metelkovi, ki je bilo popolnoma obnovljeno. Prek letnega cikla razstav, publikacij in prireditev sporoča védenja o tradicijski in sodobni kulturi na Slovenskem in v diaspori, o kulturah nekaterih drugih ljudstev sveta, o materialni kulturni dediščini vsakdanjih in prazničnih načinov življenja ter o nesnovni dediščini.