V letošnjem letu mineva 500 let od smrti Josquina des Presa, enega največjih skladateljev renesančne Evrope in avtorja mnogih sakralnih skladb, predvsem maš in motetov. Od 20-ih maš, ki so se ohranile, jih je kar 17 natisnil Ottavino dei Petrucci; v tokratni oddaji bodo zazveneli tudi odlomki iz ene njegovih najbolj znanih tovrstnih kompozicij, to je iz maše, imenovane La sol fa re mi.

Letos mineva 340 let od smrti baročnega skladatelja Georga Philippa Tellemanna, avtorja mnogih skladb z duhovno vsebino.

Za časa svojega življenja je bil Telemann celo bolj slaven kot njegov sodobnik Johann Sebastijan Bach. Ko je bilo leta 1722 razpisano mesto kantorja v cerkvi sv. Tomaža v Leipzigu, pa je Telemann na veliko žalost mestnih očetov umaknil svojo prošnjo za to imenitno mesto in tako so se morali zadovoljiti s takrat manj znanim J. S. Bachom.

A kakorkoli. Oba sta pisala v vseh pogledih dovršene skladbe, tako s svetno kot nabožno vsebino, Telemann pa je postal tudi urednik prvega nemškega glasbenega časopisa.

Polona Gantar