Je prihodnost lahko drugačna od preteklosti in sedanjosti? Po skoraj treh desetletjih obstoja, na pragu 27. izvedbe festivala Mesto žensk organizatorji ugotavljajo, da izbire ni: prihodnost mora biti drugačna. Od danes do 18. oktobra bo potekal raznolik in obširen program, ki vključuje več kot 130 sodelujočih.

Drugega oktobra zvečer se v Galeriji Alkatraz v Ljubljani odpira festival, ki želi krepiti družbene vezi.

Festival je razdeljen na tri tematske sklope: Z roko v roki, Kolektivni spomin in Kakšno šolo hočemo. Letošnji program je namenjen krepitvi družbenih vezi ob pomoči skupnostno usmerjenih umetniških projektov in gojenju kolektivnega spomina na dosežke žensk. Odprtje festivala bo potekalo 2. oktobra 19.00 v Galeriji Alkatraz v Ljubljani s hkratnim odprtjem razstave Četrti vogal: Pravice za naše boje.

Ob tem se, kot pišejo organizatorji, ne morejo vesti, da družba ni v stanju izrednih razmer: "Govorjenje o tej in oni normalnosti v obdobju pandemije, ki je samo poglobila neenakosti, je usmerilo našo pozornost tudi k samoumevnostim, ki prikrivajo številne družbene težave, trenja in protislovne zahteve. Kot delavke v kulturi dobro poznamo razpetost med zahtevo po storilnosti, učinkovitosti, discipliniranosti in prilagodljivosti na eni strani ter zahtevo po ustvarjalno-podjetniški razigranosti, radovednosti, trmi, izvirnosti in učenosti na drugi," dodaja programska direktorica Mesta žensk Iva Kovač.

Blaž Mazi