Velika mednarodna koprodukcija dunajskega Burgtheaterja, Jugoslovenskega dramskega pozorišta iz Beograda in Cankarjevega doma Ljubljana

Scenska balada v treh slikah z elementi slovenske tragedije, ki je tako zgodba nekega družbenega kolektiva kot tudi posameznikov, bo pred občinstvom oživela na odru Stare dvorane. Tudi zaradi širše prepoznavnosti romana so pričakovanja velika.

Pred prvo vajo, 24. maja, je pisatelj Drago Jančar, ki je pravice za dramatizacijo romana hranil za režiserja Janeza Pipana, povedal, da zgodba ne želi biti učna ura zgodovine, temveč govori o medčloveških odnosih in ljudeh, ujetih v kolesje družbenopolitičnega dogajanja. Janez Pipan je gledališko zmontiral pet pripovedi v treh jezikih.

Dobro znani roman To noč sem jo videl pripoveduje o nekaj letih življenja in o skrivnostnem izginotju Veronike Zarnik, mlade ženske iz ljubljanske meščanske družbe.

Stevana Radovanoviča, oficirja jugoslovanske kraljeve vojske, igra Milan Marič iz Beograda. Vladmir Vlaškalič igra Jeranka, delavca in partizana v poznejših letih, Veroniko Zarnik igra Nataša Matjašec Rošker, prvič z mariborsko Dramo sodeluje Milena Zupančič;  scenograf je  Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, skladatelj in izvajalec scenske glasbe je Milko Lazar.

Irena Kodrič Cizerl