Aktualno

Literarni večer Odrešenje in onkraj – neposredni prenos

Cikel Ars teatralis smo tokrat posvetili 700. obletnici smrti Danteja Alighierija in 300. obletnici prve uprizoritve Škofjeloškega pasijona

art-teatralis-2021
Art teatralis
foto: Oblikovanje grafike: Andrej Pisani, Sintesi Hub

V ponedeljek ljubitelje književnosti, glasbe in radia čaka prav poseben dogodek. Literarni večer iz cikla Ars teatralis z naslovom Odrešenje in onkraj smo tokrat posvetili 700. obletnici smrti Danteja Alighierija in 300. obletnici prve uprizoritve Škofjeloškega pasijona po besedilu štandreškega rojaka, patra Romualda. Neposredni prenos iz cerkve sv. Andreja apostola v Štandrežu bo ob 20. uri na programu Ars in na Radiu Trst A, dogajanje pa bo mogoče spremljati tudi v spletnem videoprenosu.

V Štandrežu, kjer je številčna slovenska skupnost, se je leta 1676 rodil tudi Kapucinski oče Romuald, krstno imenovan Lovrenc Marušič, v duhovnika posvečen leta 1700. Služboval je med drugim v Gorici in Škofji Loki in prav tam je napisal Škofjeloški pasijon, ki velja za najstarejše ohranjeno dramsko delo, napisano v slovenščini. In kot je oče Romuald prvi izpričani začetnik slovenskega dramskega jezika, se je veliki pesnik Dante Alighieri pojavil ob zori italijanskega pesniškega jezika.

Literarni večer Odrešenje in onkraj, ki ga režira Alen Jelen, pod scenarij pa se podpisuje Matej Venier, je plod sodelovanja programa Ars, Slofesta – festivala slovenske narodne skupnosti v Italiji in pa Slovenskega stalnega gledališča Trst ter Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica. Nastopili bodo Ana Facchini, Nikla Petruška Panizon, Matija Rupel, Danijel Malalan in Igor Velše. Izbrana besedila bodo izziv zanje, posebej stara slovenščina Škofjeloškega pasijona.

Ars teatralis se letos seli v cerkev, kar je tudi akustično nekaj posebnega. Tako radio kot gledališče se poslušalcem in obiskovalcem s tem približata na manj običajen način. Nikakor ne bi mogli mimo orgelske glasbe, izvajala jo bo organistka, pedagoginja in glasbena urednica na Programu Ars Polona Gantar. Kot protiutež pa bo zazvenel še violončelo, na katerega bo igrala tržaška violončelistka, džezovska pevka in skladateljica Andrejka Možina.