Igra, nastala po zgodbi češko-avstrijskega avtorja Franza Kafke, kaže aktualno socialno sliko oholosti in cinizma bogatih, ki brez kančka sočutja zavrnejo človeka na robu eksistence in se celo okoristijo z njegovo bedo.

Socialna slika oholosti in cinizma bogatih

Igra kaže aktualno socialno sliko oholosti in cinizma bogatih, ki brez kančka sočutja zavrnejo človeka na robu eksistence in se celo okoristijo z njegovo bedo.

Avtor Franz Kafka
Prevajalec Štefan Vevar
Avtorica radijske priredbe in dramaturginja Vilma Štritof
Režiserka Ana Krauthaker
Tonska mojstrica Sonja Strenar
Avtor izvirne glasbe Lado Jakša

Stranka Branko Jordan
Premogar Uroš Fürst
Premogarjeva žena Nina Valič

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija novembra 2015

 

 

Leon Dolinšek (1932-2009): (Objem), obj. 1974
Z dovoljenjem Moderne galerije, Ljubljana
Preprosta, a vizualno in pomensko dognana podoba para v objemu je več kot značilna za fotografsko poetiko Leona Dolinška, nekdanjega fotoreporterja za področje kulture pri časniku Delo, katerega najboljša dela so nastala, ko si je snov zanje izbiral sam. Boem in estet, ki je sledil bolj svojemu navdihu kot uredniškim naročilom, je izoblikoval svoj slog, prepoznaven po izostrenem čutu za drobne trenutke vsakdanjega življenja malega človeka, psihološki pretanjenosti in izrazni svežini.
Lara Štrumej

Likovno opremo spletnega članka so zasnovali kustosi Moderne galerije

Fotografska zbirka Moderne galerije
Začetek načrtnega zbiranja, hranjenja in preučevanja fotografije v Moderni galeriji sega v leto 1992, ko je bila ustanovljena Fotografska zbirka Moderne galerije. Zbirka šteje zdaj več kot 4000 enot predvsem slovenskih avtorjev; obsega obdobje od konca devetnajstega stoletja do danes. Pridobivanje gradiva za zbirko je najtesneje povezano z raziskovanjem zgodovine slovenske fotografije s poudarkom na fotografiji 20. stoletja; s sprotnim odzivanjem na ustvarjalne dosežke sodobnih avtorjev postaja zbirka vse boj pomembna tudi za zgodovino slovenske fotografije 21. stoletja. Številčno najbolj obsežni so fondi Riharda Jakopiča, Petra Kocjančiča, Frana Krašovca, Franca Ferjana, Vena Pilona, Gojmirja Antona Kosa, Jožeta Kološe-Kološe, Lojzeta Spacala, Leona Dolinška, Stojana Kerblerja, Božidarja Dolenca, Toneta Stojka, Staneta Jagodiča in drugih. Izmed slovenskih sodobnih avtorjev se zbirka ponaša med drugim z deli Milana Pajka, Borisa Gaberščika, Hermana Pivka, Janeta Štravsa, Klavdija Slubana, Vlada Stjepića, Tomaža Gregoriča, Tanje Verlak, Boruta Krajnca, Branka Lenarta, Tanje Lazetić, Boruta Peterlina, Gorana Bertoka, Jona Derganca in mnogih drugih.

Klemen Markovčič