Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

ruski večer v Cankarjevem domu

Danes najprej predstavljamo koncert Glasbenega festivala Minoriti, ki v Minoritski cerkvi v Mariboru poteka od nedelje. Na koncertu, ki se bo začel ob pol osmih, bo nastopil LJD Ensemble, v katerem igrajo čembalist Milko Lazar, akordeonist Luka Juhart in saksofonist Matjaž Drevenšek. Nova zasedba na slovenskem glasbenem prizorišču je bila ustanovljena z namenom, da bi izvajala lastno avtorsko glasbo in da bi raziskovala sodobne ustvarjalne in izvajalske prakse. Vsi trije člani so tako interpreti kot tudi kreativni improvizatorji in skladatelji. Skladbe, ki jih izvajajo, so večinoma preplet natančno notirane glasbe in improvizacije, ki predstavlja enega od kompozicijskih postopkov. Ena od posebnosti ansambla je tudi spoj treh različnih glasbil, ki so si na nek način sorodna: čembalo je lahko kljub svoji zgodovinski teži zelo sodoben inštrument, saksofon in akordeon pa lahko zazvenita tako, kot bi bila iznajdena pred več stoletji. Na koncertu bodo poleg skupinske improvizacije izvedene skladbe Milka Lazarja in Luke Juharta.

V Cankarjevem domu v Ljubljani bo ob pol osmih koncert Orkestra Slovenske filharmonije za abonma Samih mogočnih skladb. Na sporedu bodo Španski capriccio, op. 34 Nikolaja Rimskega-Korsakova, Koncert za violino v D – duru Igorja Stravinskega in Prokofjeva Sedma simfonija, op. 131. Dirigent večera bo Aziz Šohakimov, z izvedbo Koncerta za violino v D-duru pa se bo poslušalcem predstavil obetavni violinist Jonian Ilias Kadesha. Koncert bomo nocoj tudi neposredno prenašali na programu Ars.

V ciklu Jesenske serenade Glasbene mladine ljubljanske se v tem tednu predstavljata baritonist Jaka Mihelač in kitarist Jure Cerkovnik. S programom samospevov Bodi tiha pesem bosta nocoj ob 20h nastopila v Grajski kleti v Vipavskem Križu.

Anamarija Štukelj Cusma