"Igralsko in pevsko močna zasedba je povsem prepričala, s svojo sproščeno, senzibilno igro in markantnim glasom pa je posebej navdušila mlada Jevdokija Malevska"

Festival Ljubljana je muzikal Lolita, ki je svojo premiero doživel že konec leta 2018 v Sankt Peterburgu, po dveh neuspelih poskusih končno uspešno pripeljal na ogled domačemu občinstvu. Rusi so s svojim kvalitetnim in vizualno bogatim spektaklom potrpežljivo čakanje gledalcem tudi upravičili.

Jesensko hladen večer na Kongresnem trgu je prispeval k vživetju dogajanja na odru, zgodbo iz mrzle Rusije v izvedbi Gledališča leningrajskega dvorca mladih Nova scena, kjer smo bili priča odličnemu režijskemu prepletu resničnih zgodovinskih, revolucionarnih dogodkov iz zadnjih dni casarske Rusije ter fiktivni zgodbi 13-letne Lolite, mlade erotične sile. Čeprav so slovensko-angleški nadnapisi gledalca pustili na cedilu, je bilo zaradi jasnega narativa predstave, ki je potekala v ruščini, spremljanje in razumevanje zgodbe nemoteno. Igralsko in pevsko močna zasedba je povsem prepričala, s svojo sproščeno, senzibilno igro in markantnim glasom pa je posebej navdušila mlada Jevdokija Malevska. Prefinjeno kostumografijo in scenografijo z bogatimi vizualnimi efekti, sta nadgradila efektivna gib in koreografija Svjatoslava Melnikova. Izrazite so bile še posebej skupinske plesne točke, ki jih je odlično izvedel ansambel profesionalne plesne šole Jagger. Ob izjemnem gibalnem prizoru trčenja vlaka pa je bilo že takoj na začetku jasno, da bomo deležni vrhunskega, celostnega pripovedništva. Rusi pri podajanju zgodbe in ustvarjanju doživetja niso želeli biti moralno sprejemljivi in všečni, temveč so v svojem značilnem gledališkem pripovedništvu preko izvirne glasbe ter modernih vizualij pokazali svojo ustvarjalno izvirnost in izvedbeno izvrstnost.

Katja Ogrin