Musica sacra

Ob prazniku Marijinega rojstva

Marijo in njen rojstni dan so v svoje umetnine že zgodaj začeli vpletati tudi glasbeni umetniki – že v 12. stoletju sta jo s svojo glasbo počastila sv. Hildegarda in slavni Perotin iz pariške notredamske šole.

martin_schongauer_003-980x551 (1)
Marija Devica
foto: ars.rtvslo.si

Pred praznikom Marijinega rojstva, poznanega tudi pod ljudskim imenom mali šmaren ali ponekod mala gospójica, vas vabimo k poslušanju sakralne glasbe, namenjene za ta dan. Katoličani in pravoslavni ga praznujejo osmega septembra, del pravoslavne cerkve, ki se ravna po julijanskem koledarju, trinajst dni pozneje. Praznovanje se je najprej razširilo na Vzhodu, v Rim so ga zanesli vzhodni menihi in tam se je udomačil ob koncu 7. stoletja. Postopno in na različne načine se je praznik v naslednjih stoletjih razširil po zahodni Evropi in v 13. stoletju pridobil status tako imenovanega slovesnega praznika.

Marijo in njen rojstni dan pa so v svoje umetnine že zgodaj začeli vpletati tudi glasbeni umetniki – že v 12. stoletju sta jo s svojo glasbo počastila tudi sv. Hildegarda iz Bigna in slavni Perotin iz pariške notredamske šole.