Mladi virtuozi

Klarinetist Andraž Golob

Pogovor z glasbenikom ob uspešno opravljeni avdiciji za orkester Berlinske filharmonije.

Mladi_virtuozi_1280x720 px
foto: Mladi virtuozi

Ta teden v oddaji gostimo Andraža Goloba, klarinetista, ki je spomladi uspešno opravil avdicijo za sodelovanje v slovitem orkestru Berlinske filharmonije. Ob tem uspehu smo ga povabili v studio, da sam kaj več pove o svoji glasbeni poti in o tem, kako se bo razvijala naprej.

Guillaume Connesson: DISCO, toccata za klarinet in violončelo
Izvaja Trio Tempestoso

Maurice Ravel, prir. Andraž Golob: Volinski vrt iz cikla Moja mati gos
Izvaja Trio Tempestoso

György Ligeti: Šest bagatel za pihalni kvintet, 1. – Allegro con spirito
Izvaja Pihalni kvintet Vivus

Andraža Goloba je od nekdaj navduševala pripovedna moč orkestralne glasbe. S tem ne misli samo na programsko glasbo, globlji pomen je namreč mogoče najti v vsaki skladbi, pa naj bo ta napisana za solista, orkester ali komorno zasedbo. Na ta način se mu zdi posebej pomembno očinstvu približati tudi sodobno glasbo.
Od sezone 2021/2022 je novi solo basovski klarinetist v orkestru Berlinske filharmonije, še pred tem pa je med letoma 2019 in 2021 zasedal mesto akademista v orkestru Dunajske filharmonije. Poleg tega je že nastopal tudi z Dunajsko državno opero, Nurnberškimi simfoniki, Mladinskim orkestrom Gustava Mahlerja in Graškimi filharmoniki in to pod vodstvom svetovno priznanih dirigentov, kot so John Williams, Daniel Harding, Christian Thielemann, Zubin Mehta, Christoph von Dohnanyi, Christoph Eschenbach, Semyon Bychkov in drugi. Leta 2018 se je kot solist predstavil na festivalu Mecklenburg-Vorpommern, kjer je z Norddeutsche Philharmonie Rostock izvedel Mozartov koncert za klarinet in orkester, poleg tega pa je tudi zmagovalec več tekmovanj za mlade glasbenike.