Radijska igra

Amfitrion

Molierov genialni splet komičnih situacij

V0018757-Kerbler
Stojan Kerbler: Prijatelja, 1970
foto: Z dovoljenjem Moderne galerije, Ljubljana

Igra je svoje vire našla pri rimskem komediografu Plavtu, a jo je Moliere obogatil z novimi psihološkimi razsežnostmi in genialnim spletom komičnih situacij, te pa izpovedal v lahkotnem bríu elegantno tekočih stihov. V slovenščino jih je prepesnil Josip Vidmar.

Avtor J. B. P. Moliere
Prevajalec Josip Vidmar
Avtorica radijske priredbe Djurdja Flerè
Režiser Mirč Kragelj
Tonski mojster Dušan Mauser

Merkur Boris Juh
Noč Štefka Drolc
Jupiter Polde Bibič
Amfítrion Rudi Kosmač
Alkmena Marija Benko
Kleanta Iva Zupančič
Sozij Jurij Souček
Argatifontidas Dare Valič
Navkrat Tone Homar

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana januarja 1973

 

 

Stojan Kerbler (r. 1931): Prijatelja, 1970
Z dovoljenjem Moderne galerije, Ljubljana
"Kerbler je izraz upodobljenca, to "sijočo senco, ki spremlja telo", kot bi rekel Barthes, ujel v podobo, v kateri je upodobljenčev pogled vozlišče psiholoških in kompozicijskih silnic. Tako strukturirane podobe ohranjajo vso emocionalno živost upodobljencev pa tudi same mojstrove izkušnje, kajti njihova prostorska bližina je pravzaprav čustvena bližina, ki tudi gledalca prestavi v bolj intimen odnos s fotografirano osebo."
Lara Štrumej

Likovno opremo spletnega članka so zasnovali kustosi Moderne galerije

Fotografska zbirka Moderne galerije
Začetek načrtnega zbiranja, hranjenja in preučevanja fotografije v Moderni galeriji sega v leto 1992, ko je bila ustanovljena Fotografska zbirka Moderne galerije. Zbirka šteje zdaj več kot 4000 enot predvsem slovenskih avtorjev; obsega obdobje od konca devetnajstega stoletja do danes. Pridobivanje gradiva za zbirko je najtesneje povezano z raziskovanjem zgodovine slovenske fotografije s poudarkom na fotografiji 20. stoletja; s sprotnim odzivanjem na ustvarjalne dosežke sodobnih avtorjev postaja zbirka vse boj pomembna tudi za zgodovino slovenske fotografije 21. stoletja. Številčno najbolj obsežni so fondi Riharda Jakopiča, Petra Kocjančiča, Frana Krašovca, Franca Ferjana, Vena Pilona, Gojmirja Antona Kosa, Jožeta Kološe-Kološe, Lojzeta Spacala, Leona Dolinška, Stojana Kerblerja, Božidarja Dolenca, Toneta Stojka, Staneta Jagodiča in drugih. Izmed slovenskih sodobnih avtorjev se zbirka ponaša med drugim z deli Milana Pajka, Borisa Gaberščika, Hermana Pivka, Janeta Štravsa, Klavdija Slubana, Vlada Stjepića, Tomaža Gregoriča, Tanje Verlak, Boruta Krajnca, Branka Lenarta, Tanje Lazetić, Boruta Peterlina, Gorana Bertoka, Jona Derganca in mnogih drugih.