Predstave v avditoriju gledališča in v Mestnem parku ter projekcija animiranih filmov v sodelovanju s poljskim mednarodnim festivalom Animocije

32. mednarodni Poletni lutkovni pristan v Mariboru, ki ga pripravlja Lutkovno gledališče Maribor, prinaša ta konec tedna tri predstave – jutri ob 10-ih v avditoriju gledališča Tisoč in eno pravljico, v nedeljo ob isti uri na istem prizorišču predstavo Kakec – Kakčeve dogodivščine, v nedeljo ob 18-ih na Art kampu v Mestnem parku predstavo o Frideriku, grajski podgani, pred tem pa ob 17-ih v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča v sodelovanju s poljskim mednarodnim festivalom Animocije še projekcijo animiranih filmov. Vsak stik najmlajšega občinstva s filmom ali gledališčem lahko pomeni človekovo povezanost z umetnostjo v odrasli dobi, srečevanje z različnimi liki in zgodbami pa gradi njegov vrednostni sistem in sooblikuje družbo.

Na videz nedolžno gledališče za najmlajše lahko vpliva na prihodnost sveta, saj med drugim razbija stereotipe, kot na primer v predstavi Lačni niso le volkovi Eve Sotriffer iz Italije oziroma Južne Tirolske. Volk v tej predstavi je bil sicer lačen, a ni požrl ne kokoške ne goske, temveč je z užitkom posrebal zelenjavno juho, ki sta mu jo ti dve pomagali skuhati, in jima je za nameček prijazno pomagal zgladiti njun medsebojni spor.

Ustvarjalci gledališča za najmlajše so inovativni tako pri uporabi tehnologije kot pri vključevanju drugih umetniških zvrsti in zajemajo pomembne teme, pravi direktorica Lutkovnega gledališča Maribor Katarina Klančnik Kocutar. Zelo pomembno je tudi, da doživijo otroci predstavo v skupini, v živo, pa pojasni ustvarjalka Eva Sotriffer.

Irena Kodrič Cizerl