Neposredni prenos

Richard Wagner: Večni mornar

Otvoritev Slavnostnih iger v Bayreuthu 2021

Oksana Liniv_foto Serhiy Horobets
foto: Serhiy Horobets

Wagner se je z legendo o Holandcu seznanil med bivanjem v Rigi, kjer je bil med leti 1837 in 1839 glasbeni direktor. Ko se je julija 1839 iz Rige umaknil pred upniki in z ladjo odpotoval do Londona ter nato z velikimi upi dopotoval v Pariz, je v ožini Skagerrak doživel soočenje z divjo viharno naravo. Po njegovem pričevanju je bila to neposredna spodbuda, da se je odločil uglasbiti legendo kot »pristno dramatično« – kakor jo je sam označil.

Dragi ljubitelji Wagnerja, poleg omenjenega Večnega mornarja, letošnje otvoritvene predstave Slavnostnih iger v Bayreuthu, bodo repertoarno podobo tega festivala na severu Bavarske oblikovali operi Mojstri pevci nürnberški in Tannhäuser, glasbena drama Valkira, koncertna uprizoritev slovesne posvetitvene igre Parsifal in dva koncerta, seveda z Wagnerjevo glasbo. Pod režijo otvoritvene predstave se bo podpisal Dmitrij Černjakov, dirigentka večera, prvič v zgodovini festivala, pa bo Oksana Liniv.

V neposrednem prenosu bodo nastopili: John Lundgren kot Holandec, Asmik Grigorian kot Senta, Georg Zeppenfeld kot Daland, Eric Cutler kot Erik, Marina Prudenska kot Marija in Attilio Glaser kot Krmar.