Literarni večer

Slavko Grum: Proza in dramatika

"Tarbula: Pri nas se nikdar nič ne zgodi ! / Afra: Nikdar nobenega dogodka! / Hana: Pač, pač, in vendar se je zgodilo. Umorjen je bil nekdo to noč."

literarni-vecer-980x551
foto: Literarni večer

Mineva sto dvajset let od rojstva Slavka Gruma. V nasprotju z drugimi slovenskimi ekspresionisti, ki so se večinoma posvečali poeziji, se je Grum osredotočil na prozo in dramatiko. Kot je zapisal dr. Janko Kos, je ustvaril "najboljše primere slovenske ekspresionistične proze s črticami in novelami, ki se dogajajo v bolniškem, napol patološkem svetu, tudi med blazneži". Stiliziral je življenje in se odmikal od realizma, da bi izrazil življenjsko tesnobo, grozo in usodno brezizhodnost. Ta problematika je postavljena v ospredje v igri Dogodek v mestu Gogi. Avtorica literarnega večera Tadeja Krečič Scholten je za oddajo izbrala odlomek iz te igre ter odlomke iz črtic Mansarda, Beli azil in Portret dečka s cvetlico v roki.
Nastopajo Stannia Boninsegna, Aleš Valič, Vida Juvan, Duša Počkaj, Miha Baloh, Dare Valič in Mojca Ribič. Glasbena oprema Larisa Vrhunc. Zvokovna izvedba Jure Culiberg in Zmago Frece. Režija Irena Glonar.