"Vsi liki imajo svoje resnice," pravi režiser Marko Misirača o predstavi, ki bo na ogled v okviru Primorskega poletnega festivala

Po tednu priprav in predpremierah je danes napočil čas uradne koprske premiere za predstavo Jugoslavija, moja dežela, ki je nastala v soprodukciji Gledališča Koper, Gledališča Prijedor in fundacije Friderich Ebert Stiftung.  Delo je nastalo po romanu Gorana Vojnovića z istim naslovom, režira ga Marko Misirača, nastopajo pa igralci obeh gledališč in nekaj gostov.

Nova predstava je nastajala dolgo, skoraj dve leti, v dveh državah. Vmes jo je ustavila epidemija, a tudi politična razhajanja v gledališču v Banja Luki, kjer so se vaje začele, pa jih novo vodstvo ni želelo nadaljevati. Pod streho je nastajajočo slovensko-bosansko koprodukcijo vzelo Gledališče Prijedor. Tam je bila premiera junija in oznanila zmago človeške volje in vzdržljivosti, a tudi želje, da ustvarjalci na odru spregovorijo o travmah, ki še danes bremenijo odnose v nekdanji Jugoslaviji.

Gre za zgodbo o mladeniču, ki išče očeta, bivšega oficirja JLA in vojnega zločinca. Na poti sreča veliko različnih ljudi, spozna veliko njihovih resnic in usod in skozi nove izkušnje odrašča. Njegov pogled je v središču predstave, v kateri ga spremljamo na resničnem potovanju in vračanju v preteklost, med spomine. Režiser Marko Misirača o rdeči niti predstave pravi, da imajo »vsi ljudje, vsi liki, oče, mati in vsi, ki jih sreča, imajo svoje resnice. Vanje verjamejo in na njih so zgradili svoje življenje. Zato so tudi osamljeni. Toda uspeh pomeni, da smo te resnice uspeli prerasti, travme pa pustili za seboj. Na to vprašanje nimam jasnega odgovora. Navdaja me samo občutek.«

V predstavi nastopa deset igralcev obeh gledališč, ki odigrajo več likov, govorijo tudi več jezikov, predstava pa je opremljena s prevodom v nadnaslovih.

Neva Zajc