Komorni studio

Prenos koncerta kvarteta Roya

Saksofonistke kvarteta Roya so v studiu 26 izvedle skladbe J. S. Bacha in štirih sodobnih skladateljev iz Slovenije, Hrvaške, Poljske in Argentine

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih

 

19. koncert v Komornem studiu bo v znamenju glasbe za saksofone in kvarteta Roya, v katerem igrajo  akademsko izobražene in večkrat nagrajene saksofonistke ter virtuozne glasbenice iz Slovenije, Hrvaške in Poljske. Nastanek kvarteta s prvim imenom Ladiesaxophone Quartet sta septembra 2013 spodbudili ugledna slovenska saksofonistka Betka Bizjak Kotnik  in saksofonistka Jovana Joka iz hrvaške Istre, ki sta profesorici saksofona na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. V kvartet sta pritegnili saksofonistko Petro Horvat iz Varaždina in poljsko saksofonistko Weroniko Partyko - prvi koncert so izvedle leta 2014. Članice kvarteta so diplomantke glasbenih akademij v Ljubljani, Poznanju, Lyonu in na Dunaju ter nagrajenke vrste glasbenih tekmovanj.

Saksofonistke kvarteta Roya spodbujajo izvajanje in promoviranje sodobnih slovenskih, hrvaških in poljskih skladateljev. Kvartet se je s samostojnimi koncerti predstavil na festivalih v Sloveniji, v Av­striji, na Hrvaškem, Madžarskem, Poljskem, v Srbiji in Franciji ter v Argentini, kjer je s svojimi vrhunski­mi in temperamentnimi interpretacijami požel veliko navdušenja poslušalcev.

Saksofonistke kvarteta Roya so se predstavile tudi na koncertih Foruma sodobne glasbe v Ljubljani in Koncertnega ateljeja Društva slovenskih skladateljev v Slovenski filharmoniji, igrajo tudi v drugih različnih sestavih, kot so: ansambel Neofonija, projekt TranSAX in orkester JazzIstra, pripravljajo tudi posebne tematske koncerte npr. glasbe v slogu tanga in tradicionalne glasbe z elementi ljudskega vokalnega izročila.

Repertoar kvarteta Roya je obsežen in raznolik. Saksofonistke redno izvajajo dela hrva­ških, poljskih in slovenskih skladateljev: Dariusza Przybylske­ga, Borisa Papandopula, Berislava Šipuša, Nine Šenk in Igorja Lundra. Poleg standardnega repertoarja za kvartet izvajajo tudi dela skladateljev, kot so: Johan­nes Kretz, Margareta Ferek - Petrić, Anna Maria Hu­szcza, Oliwia Abravesh in drugih ustvarjalcev, ki jih pogosto navdihne z ljudskimi motivi, napevi, harmonijami in ritmi obogatena ljudska glasba. Saksofonistke kvarteta Roya se v svojih glasbenih projektih odmikajo od ustaljenih poti in raziskujejo v drugačnih glasbenih žanrih in oblikah izražanja.

Saksofonistke kvarteta Roya bodo na radijskem koncertu v Komornem studiu izvedle Italijanski koncert BWV 971 Johanna Sebastiana Bacha v priredbi za štiri saksofone Kacukija Točija ter štiri sodobne skladbe glasbenih ustvarjalk in ustvarjalca iz različnih kulturnih in glasbenih okolij: Pushing Forward  - Quadrum Nine Šenk, Wild Rose / DIvja vrtnica Margarete Ferek - Petrić, Zgodbe iz davnine Oliwie Abravesh in Orilla Manuela Gonzaleza Ponisia. Glasbeni producent je Boris Rener, mojster zvoka Milan Kazafura, asistent zvoka Jože Lap, oblikovalec videa pa Mitja Groznik. Med koncertom poslušajte tudi pogovor z glasbenicami, napovedovalec je Bernard Stramič, povezovalka in urednica prenosa je Tjaša Krajnc.