Kot smo že poročali, je Ministrstvo za kulturo odpovedalo razstavo slovenskih umetniških del v Evropskem parlamentu med slovenskim predsedovanjem Svetu EU. Minister Simoniti je danes v Bruslju pojasnil, da je bila odločitev o odpovedi njegova, saj da ni bil pravočasno seznanjen, da bo evropski parlament k slovenskemu izboru dodal še svojo zbirko slik šestih slovenskih umetnikov. Urban Tarman

Minister ni bil pravočasno seznanjen, da bo evropski parlament dodal še slike po lastnem izboru

Kot smo že poročali, je Ministrstvo za kulturo odpovedalo razstavo slovenskih umetniških del v Evropskem parlamentu med slovenskim predsedovanjem Svetu EU. Minister Vasko Simoniti je danes v Bruslju pojasnil, da je bila odločitev o odpovedi njegova, saj da ni bil pravočasno seznanjen, da bo evropski parlament k slovenskemu izboru dodal še svojo zbirko slik šestih slovenskih umetnikov.

Minister Simoniti je dopoldne v Bruslju v pogovoru z dopisniki pojasnil, da ga niso seznanili s tem, da bodo na razstavi z naslovom Živimo v vznemirljivih časih na ogled tudi slovenska dela iz stalne zbirke evropskega parlamenta – to so dela umetnikov Andreja in Gašperja Jemca, Lojzeta Logarja, Draga Tršarja, Arjana Pregla in Jasmine Cibic. Minister temu očitno ni naklonjen: "Pri čemer se je začelo govoriti, da ima Evropska unija ali parlament svojo zbirko slik, ki jih želi predstaviti na sami razstavi. Temu sem odločno nasprotoval, ker mislim, da to ni potrebno in da smo samostojna, suverena država in da bomo odločali mi, kaj bomo razstavljali tam."

Evropski parlament razstave sicer pripravlja v sodelovanju vladami vsakih šest mesecev in te običajno vključujejo umetnine iz umetniške zbirke parlamenta ter dodatne eksponate, ki jih zagotavlja predsedstvo. Tudi kustosa razstave Marka Košana iz Koroške galerije likovnih umetnosti preseneča samovoljna ministrova odpoved: "Najbolj problematično se mi zdi, da so razstavo odpovedali brez posveta z nami. Ker sem vedno tako pozitivno usmerjen, sem sam pri sebi prepričan, da bi lahko ministra ali kogar koli na ministrstvu prepričal, da je to slaba in nesmiselna poteza."

Z ministrstva za kulturo so danes sporočili še, da si bodo zdaj prizadevali, da bi namesto parlamentarnega hodnika v Bruslju poiskali druge primerne lokacije za odpovedano razstavo.

Urban Tarman