Kratka radijska igra

Dvigalo

O mladi ženski in moškem, ki po nesreči obtičita zaprta v dvigalu

Foto_13_MGML
Gledališka stolba, 2017
foto: Matevž Paternoster, © MGML

Groteska o mladi ženski in moškem, ki po nesreči obtičita zaprta v dvigalu. Iz naključnega srečanja dveh neznancev pa nastane svojevrstna, trpko obarvana življenjska zgodba.

Avtor Ireneusz Iredynski
Prevajalka Jolanta Groo Kozak
Režiserka Rosanda Sajko
Dramaturg Borut Trekman
Tonska mojstrica Metka Rojc

Dekle Milena Zupančič
Fant Dare Valič
Glas Jože Zupan

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana decembra 1975

 

 

Matevž Paternoster (1979): Gledališka stolba, 2017 © MGML
Plečnik si je prizadeval oživiti nabrežje Ljubljanice, zato je v podaljških diagonalnih poti parka Zvezda  v začetku tridesetih let 20. stoletja uredil Gledališko stopnišče ob stavbi Filharmonije. Na sredi položnega stopnišča je svetilka, ki z edinstveno obliko interpretacije jonskega stebra optično povezuje raven Kongresnega trga in nabrežja Ljubljanice spodaj.
Fotografa Matevža Paternostra pri njegovem delu najizraziteje definirata dva miljeja - dediščina in arhitektura. Zaveda se, da dediščine, tako premične kot nepremične, ni mogoče zgolj dokumentirati, temveč je treba skozi fotografijo interpretirati njeno pojavnost ter zajeti vizualno bistvo njenega sporočila in zapis časa, ki jo je izoblikoval. Paternostrove fotografije, posnete v zadnjih petih letih, so v produkciji Muzeja in galerij mesta Ljubljane pospremile različne razstavne projekte Plečnikove hiše. Predstavljena fotografija je del izbora za razstavo Ljubljana, mesto s Plečnikovim podpisom, ki je bila v lanskem letu predstavljena na Jakopičevem sprehajališču ljubljanskega parka Tivoli.

Likovno opremo spletnega članka so zasnovali kustosi Muzeja in galerij mesta Ljubljane - Plečnikova hiša.

Muzej in galerije mesta Ljubljane so od ustanovitve leta 2008 največji ljubljanski in slovenski javni zavod za kulturo, od leta 2010 pa upravljajo tudi s Plečnikovo hišo, ki je muzej postala že leta 1972. V Plečnikovi hiši se posvečajo ohranjanju in varovanju dediščine arhitekta ter preučevanju časa in okoliščin, v katerih je mojster živel in ustvarjal. Po obsežni prenovi, ki je bila izvedena v letih 2013–2015, danes Plečnikova hiša obiskovalcem ponuja celovito doživetje: poleg originalno ohranjenega Plečnikovega domovanja muzej dopolnjuje še stalna razstava z naslovom Plečnik., ki govori o Plečnikovem opusu in življenju, z občasnimi razstavami osvetljujejo različne vidike Plečnikovega ustvarjanja, v hiši pa so urejeni tudi prostori za pedagoške in andragoške programe - vse v duhu raznolikim obiskovalcem približati bogato dediščino našega velikega arhitekta. O izjemnem pomenu Jožeta Plečnika priča tudi dejstvo, da se njegova stavbna in urbanistična dediščina v Ljubljani od začetka leta 2020 poteguje za vpis na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine. To je le še razlog več za obisk hiše, v kateri se je porajala Plečnikova Ljubljana!