Projekt Nine Ivanišin bo Drama predstavila z neposrednima spletnima prenosoma

Informans ali neformalni performans je oblika gledališke predstave, ki naj bi bila po nekaterih definicijah izobraževalna in hkrati zabavna, po drugih pa predvsem odprta za eksperimentiranje.

Raziskovanje razlik med pripovedno in izpovedno obliko predajanja vsebin avtorica ponazori ob primeru dokumentarnih zgodb treh različnih oseb. Bistveno vprašanje je predvsem, ali lahko igralec živost in pristnost pripovednih oblik interpretacije dramskega besedila prenese tudi na izpovedno raven. Igralec Klemen Janežič, ki mu je bila ta naloga zaupana, pove, da je informans Nine Ivanišin zastavljen v zelo čisti formi

Moj prvi informans z delovnim naslovom Sea Wall, kot je naslov aktualnega projekta Drama laboratorija, odpira več vprašanj, kot ponudi odgovorov. In ravno to je bil tudi eden izmed namenov te platforme, kot si jo je zamislil njen ustanovitelj Igor Samobor ob nastopu svojega prvega mandata kot ravnatelj Drame. Del Informansa pa so tudi manj kot minuto dolgi videoposnetki, ki se že približno mesec dni vsak petek nalagajo na YouTube kanal Drame. Gre za napovednike predstave, ki pa v resnici funkcionirajo tudi kot del samega projekta.

Kot sta za konec v pogovoru z avtorjem prispevka Maticem Ferlanom poudarila oba sogovornika, sta med glavnimi lastnostmi in odlikami informansa ravno njegova nedefiniranost in posledična odprtost za eksperimentiranje. To pa namesto stalno navzoče nuje po vsakokratnem serviranju usodnega zaključenega dela raje spodbuja razmislek in pogovor. Premierni prenos Mojega prvega informansa z delovnim naslovom Sea Wall bo danes zvečer neposredno iz študijske sobe SNG Drama Ljubljana.

Matic Ferlan, Žiga Bratoš